De bestreden reclame-uiting
Het betreft de verpakking van het Knorr product “Romige Tagliatelle met kip en broccoli”. Daarop staat onder het kopje “Zonder:” onder meer:
“- toegevoegde smaakversterkers”.
De klacht
Op het pakje staat: “Zonder toegevoegde smaakversterkers”. In de ingrediëntenlijst is echter vermeld dat “gistextract” is toegevoegd. Volgens het boekje “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget verbergt de naam gistextract altijd mononatriumglutamaat (een synthetische smaakversterker). Dit staat dus niet als smaakversterker of met een
e-nummer op het etiket, maar verdekt onder een andere naam.
Klaagster acht de uiting misleidend.
Het verweer
De klacht is gemotiveerd weersproken.
Op het verweer zal worden teruggekomen in het oordeel.
De repliek
Klaagster heeft haar standpunt nader toegelicht.
Op deze toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.
De dupliek
Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht.
Op deze toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.
Het oordeel van de Commissie
Klaagster maakt bezwaar tegen de vermelding “Zonder: -toegevoegde smaakversterkers”, omdat -naar zij stelt- in de ingrediëntenlijst is vermeld dat “gistextract is toegevoegd” en gistextract altijd “mononatriumglutamaat (een synthetische smaakversterker)” verbergt. Bij repliek heeft klaagster meegedeeld dat de naam “gistextract” altijd “E 621” verbergt.
De Commissie stelt voor de duidelijkheid voorop dat, anders dan klaagster stelt, in de ingrediëntenlijst op de bestreden verpakking niet is vermeld dat gistextract is “toegevoegd”, maar dat op de verpakking is vermeld: “Ingrediënten:”, waarna onder meer gistextract wordt genoemd.
Adverteerder heeft gemotiveerd weersproken dat het product ‘Knorr Italiaanse mix Romige Tagliatelle’ het additief mononatriumglutamaat bevat, aan welk additief -naar adverteerder heeft meegedeeld- de Europese wetgever het E-nummer 621 heeft toegekend; adverteerder heeft bij verweer meegedeeld dat het gistextract dat deel uitmaakt van Knorr Italiaanse mix Romige Tagliatelle onder meer glutaminezuur bevat, dat dit een natuurlijk bestanddeel van gistcellen is en dat een chemische reactie tot stand zou moeten worden gebracht tussen het glutaminezuur en natrium, om het synthetische mononatriumglutamaat te creëren. Adverteerder heeft vervolgens onweersproken meegedeeld dat van een dergelijke chemische reactie in het geval van ‘Knorr Italiaanse mix Romige Tagliatelle’ geen sprake is, dat dit product natuurlijk gistextract bevat en niet enkel een daaruit gecreëerd synthetisch element.
Nu de veronderstelling waarop de klacht is gebaseerd, te weten dat ‘Knorr Italiaanse mix Romige Tagliatelle’ “mononatriumglutamaat (een synthetische smaakversterker)” bevat, onjuist is, is de klacht reeds om die reden ongegrond.
Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.