a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2012/00216

Datum:

05-04-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame waarin wordt gezegd:

“Nederland heeft misschien wel het beste pensioenstelsel ter wereld. Samen zorgen we dat iedereen van een welverdiende oude dag kan genieten. Daar kunnen we over opscheppen, maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook mindere kanten. De crisis zorgt voor mindere resultaten en we leven steeds langer. Goed nieuws natuurlijk, maar daardoor moeten we ook langer pensioen uitkeren. Om ons stelsel overeind te houden, moeten we soms allemaal iets inleveren, zodat de generaties na ons ook nog een pensioen hebben. Want samen sta jij sterk”. 

Tot slot verschijnt in beeld:

“Jouw pensioenfonds” en

“Samen sta jij sterk.nl”. 

 

De klacht

 

Gesuggereerd wordt dat de ‘crisis’ oorzaak zou zijn van de noodzaak om pensioenen te gaan korten. Dit is in strijd met de waarheid en derhalve misleidend.

De crisis heeft weinig te maken met de huidige perikelen. Deze houden verband met  wanbeheer, onkunde en de grepen in de geldpot door de overheid, waardoor tientallen zo niet honderden miljarden vermogen oneigenlijk zijn verdampt. 

Daarnaast zijn de zeer arbitraire renteregels van de DNB debet aan vermeende slechte dekkingsgraden.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

Dat de pensioenfondsen er slecht voor staan, heeft weinig met het vermogen van de  pensioenfondsen te maken, en veel meer met de verplichtingen van de pensioenfondsen. Die verplichtingen zijn door twee oorzaken fors gestegen.

Enerzijds moesten de aannames over de levensverwachting worden bijgesteld. Doordat men langer leeft, is er meer vermogen nodig om aan de toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

Anderzijds stijgen de verplichtingen door de economische crisis. Door die crisis is de rente op de langdurige risicovrije obligaties fors gedaald. Dit heeft een enorm effect op de waardering van de verplichtingen oftewel op het gegeven hoeveel geld men nu moet hebben om aan de toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen. Volgens de meting per ultimo 2011 zouden 103 pensioenfondsen te weinig vermogen in kas hebben om in de toekomst aan 100% van de pensioenverplichtingen te voldoen.

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht.

 

Desgevraagd wordt meegedeeld dat adverteerder betwist dat er sprake zou zijn van “wanbeheer”, zoals in de klacht is gesteld. Adverteerder verwijst in dit verband naar recent onderzoek door de DNB.  

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting wordt niet alleen “de crisis” maar ook de stijgende leeftijd van gepensioneerden genoemd als oorzaak van de noodzaak om “allemaal” iets in te leveren, teneinde ons pensioenstelsel “overeind te houden”.

Adverteerder heeft bij verweer meegedeeld dat onder meer de huidige economische crisis van invloed is op de verplichtingen van de pensioenfondsen, in die zin dat de rente op de langdurige risicovrije obligaties fors is gedaald hetgeen invloed heeft op de hoeveelheid geld die nu nodig is om aan de toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen. Noch het feit dat noch de wijze waarop adverteerder in de bestreden uiting naar de crisis verwijst, leidt tot het oordeel dat de uiting in strijd met de waarheid dan wel misleidend is.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken