a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2012/00323

Datum:

24-04-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Beschikbaarheid

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de van eind november tot eind december 2011 uitgezonden radiocommercial waarin Rabo Toekomst Sparen wordt aangeprezen met, voor zover hier van belang, de volgende tekst:

“Een idee voor iedereen die zijn pensioen wil aanvullen: dat doet u met Rabo Toekomst Sparen. Begin nog dit jaar en profiteer van uw fiscale jaarruimte over 2011. Wat u dit jaar spaart, kunt u nog dit jaar aftrekken. U heeft dus nog [–] dagen. Start nu. Met Rabo Toekomst Sparen.”

 

De klacht

 

Klager heeft op 22 december 2011 bij zijn Rabobankfiliaal in Haarlem gevraagd voor hem een nieuwe bankspaarrekening te openen zoals in de radiocommercial genoemd. Rabobank deelde mee dat het niet meer mogelijk was een dergelijke rekening voor 2011 te openen. Er wordt dus reclame gemaakt voor een product dat Rabobank niet kan leveren. Klager vindt dit misleidend.

 

Het verweer

 

Klager heeft sinds 2010 een rekening Rabo Toekomst Sparen, waarop hij tot het eind van de looptijd (2015) stortingen kan doen. Klager kan door middel van een storting op deze rekening in 2011 profiteren van de fiscale aftrekmogelijkheden voor dat jaar, zoals in de commercial meegedeeld. Voor iedere storting geldt een apart rentepercentage, waarvan de hoogte afhankelijk is van de tijd dat het gestorte bedrag op de rekening kan staan. Aan klager is op 9 december 2011 meegedeeld dat voor een storting vóór 21 december 2011 het 4-jaars rentetarief zou gelden. Omdat klager op 23 december 2011 een storting heeft gedaan, is hierop het (iets lagere) 3-jaars rentetarief van toepassing. Klager is het hiermee niet eens. Dit betekent echter niet dat de uiting misleidend is.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Reclame Code Commissie de klacht zal afwijzen en overweegt daartoe het volgende.

 

Voorop gesteld wordt dat alleen de bestreden radiocommercial ter beoordeling van de voorzitter staat en dat in deze uitspraak geen oordeel wordt gegeven over het geschil dat kennelijk bestaat tussen klager en de Rabobank over een door klager afgenomen product.

In de commercial wordt meegedeeld dat indien voor eind december 2011 een rekening Rabo Toekomst Sparen wordt geopend en daarop een storting wordt gedaan, geprofiteerd kan worden van de fiscale jaarruimte over 2011. Niet is gebleken dat deze mededeling niet juist is. Ook is niet weersproken dat klager met een storting in december 2011 op zijn al bestaande rekening Rabo Toekomst Sparen kan profiteren van de fiscale aftrekmogelijkheden.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken