De bestreden reclame-uiting
Het betreft een televisiecommercial van Lidl in verband met de kerstdagen. De commercial heeft de volgende verhaallijn. Een man liegt tijdens een telefoongesprek met zijn moeder over zijn relatie met een man. Tijdens een volgende scène vertelt hij dat hij het wegens zijn vader lastig vindt om zijn vriend aan zijn ouders voor te stellen. Tijdens het kerstdiner belt tot zijn verrassing zijn vriend aan die vervolgens door zijn ouders verwelkomd wordt. Daarbij blijkt dat de ouders op Instagram hebben gezien dat de man “een vriendje” heeft en dat zij om die reden zijn partner hebben uitgenodigd. Een deel van de acteurs praat met een accent uit (blijkbaar) het oosten van het land.
Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager
In de desbetreffende reclame is sprake van een knullig, dommig en onhandig typetje met een poging tot een Twents/Drents accent. Volgens klager gaat het om “een domme boer uit het noordoosten”. Dit is onnodig stigmatiserend, net zoals een Twentse of Drentse acteur die een Surinamer, Nigeriaan of Javaan zou nadoen. In de televisiecommercial wordt de Drent of Twent als dom, conservatief en klein van geest neergezet, waarbij klager wijst op het verkeerd uitspreken van “Instagram” door de moeder. Daarbij is sprake van een typetje dat bang is om uit de kast te komen. Klager ziet een parallel met uitspraak in de Johma zaak (dossiernummer 2021/00265) waarin is geoordeeld dat in die zaak ten onrechte een bepaald stereotiep beeld werd neergezet.
Het oordeel van de voorzitter
De televisiecommercial toont een verhaallijn waarin een man, die met een accent spreekt, is verrast door het feit dat zijn ouders, die eveneens met een accent spreken, zijn mannelijke partner verwelkomen. Anders dan klager ziet de voorzitter in de gespeelde personages niet een bepaalde stereotypering van een bevolkingsgroep die nodeloos kwetsend is in de zin van artikel 4 van de Nederlandse Reclame Code. Ook verder oordeelt de voorzitter dat de grenzen van het toelaatbare niet zijn overschreden, zodat wordt beslist als volgt.
De beslissing van de voorzitter
Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.