a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Status:

Dossiernr:

2024/00264

Datum:

02-09-2024

Uitspraak:

RCC Aanbeveling (voor zover nodig)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een nieuwsartikel op de website www.newsbit.nl waarin onderaan dit artikel de volgende tekst is opgenomen (voor zover voor de klacht relevant):

“Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!”

Direct onder deze tekst is een knop opgenomen met daarin de tekst “Maak een Bitvavo account”.

 

Samenvatting van de klacht en de repliek

Naar aanleiding van de advertentie onderaan het nieuwsartikel op de website heeft klager een account bij Bitvavo aangemaakt en zijn cryptomunten overgezet naar dit account. Toen klager vervolgens via zijn nieuwe account Bitcoin ging verhandelen bleek dat er toch transactiekosten betaald moesten worden. Bij navraag werd duidelijk dat de aanbieding dat men geen handelskosten over de eerste 10.000 euro aan transacties hoeft te betalen, slechts geldig is voor 7 dagen. Deze termijn staat echter niet in de advertentie. Deze advertentie op de website van Newsbit is dan ook misleidend. De asterisk op de  website van Bitvavo waar zij in haar verweer naar verwijst is klager destijds niet opgevallen.

 

Samenvatting van het verweer en de dupliek van Bitvavo

In dit geval is er sprake van een actie via een zogenaamde ‘affiliate link’, waarbij een ‘affiliate partner’ lezers aanbiedt klant te worden. Wanneer iemand zich aanmeldt, krijgen zowel de affiliate partner als de nieuwe klant hiervoor een beloning. Voor dit affiliateprogramma zijn er duidelijke regels. Deze zijn terug te vinden in artikel 17 van de Gebruikersovereenkomst. Ook is er in het Help Center een artikel gewijd aan dit programma. Als men de link in het betreffende artikel volgt komt men op een pagina van de website van Bitvavo terecht. Op deze pagina is een asterisk opgenomen die verwijst naar een voetnoot op de pagina. Onderaan de pagina staat vervolgens bij deze voetnoot: “*Aanmelden voor deze actie is mogelijk tot 31-12-2024. ID verificatie en minimale eerste storting van € 10 vereist binnen 7 dagen na aanmelding om in aanmerking te komen voor welkomstbonus. Welkomstbonus wordt binnen 48 uur na storting toegekend. Alleen geldig voor alle meerderjarige nieuwe gebruikers uit de Eurozone die zich aanmelden via deze pagina. Nieuwe gebruikers kunnen maximaal € 10.000 verhandelen zonder handelskosten binnen 7 dagen na aanmaken van een account”.

De uiting op de website van Newsbit, zoals bij de klacht gevoegd, verschaft losstaand beschouwd geen informatie over de termijn van zeven dagen die van toepassing is op de welkomstactie. Bitvavo is, gelet op het bovenstaande, echter van mening dat de klant voldoende geïnformeerd wordt over de welkomstactie en bijbehorende voorwaarden door het geheel aan informatie dat aangeboden wordt voordat de klant besluit gebruik te maken van de welkomstactie, i.e. door een account bij Bitvavo te openen. Desondanks beseft Bitvavo dat de klacht niet zonder reden is ingediend. Bitvavo wil graag transparant zijn over haar diensten en acties en heeft daarom in overleg met Newsbit besloten om de voorwaarden die van toepassing zijn op de welkomstactie (waaronder de voornoemde termijn) ook op de website van Newsbit duidelijker te vermelden.

 

Samenvatting van het verweer van Newsbit

De uiting op de website van Newsbit bevat op zichzelf geen informatie over de termijn van zeven dagen die van toepassing is op de welkomstactie. Newsbit is echter van mening dat het geheel aan informatie, zoals gepresenteerd op de landingspagina op de website van Bitvavo, voldoende is voor de klant om een geïnformeerde keuze te maken. Wanneer een klant via de site van Newsbit een Bitvavo-account wil openen, wordt hij doorverwezen naar de Bitvavo x Newsbit affiliate pagina. Op deze pagina wordt men duidelijk geïnformeerd over de voorwaarden die van toepassing zijn op de welkomstactie, waaronder de voornoemde termijn.

Newsbit begrijpt echter, evenals Bitvavo, dat de klacht niet zonder reden is ingediend. Newsbit streeft ernaar om helder te zijn over de reclameacties op haar platform. Daarom is er in overleg met Bitvavo besloten om duidelijker op de website te vermelden dat er specifieke voorwaarden van toepassing zijn.

 

Het oordeel van de Commissie

1. Kern van de klacht is dat de bestreden uiting niet vermeldt dat het aanbod, waarin wordt gesteld dat over de eerste 10.000 euro aan transacties bij Bitvavo geen handelskosten worden gerekend, slechts zeven dagen na het aanmaken van een account geldig is. Deze klacht slaagt. Een dergelijke voorwaarde is aan te merken als een belangrijke beperking van het aanbod en betreft zodoende essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te kunnen nemen. Om te voorkomen dat de gemiddelde consument op het verkeerde been wordt gezet ten aanzien van de inhoud van het aanbod, moet deze informatie in de reclame-uiting (het artikel op de website van Newsbit) zelf staan. Dat is in de bestreden uiting niet het geval. Dat het aanbod in de bestreden uiting slechts zeven dagen na het aanmaken van een account geldig is, blijkt pas op de website van Bitvavo nadat men op de knop in de bestreden uiting heeft geklikt. Op grond van het voorgaande is daarom sprake van het te laat verstrekken van essentiële informatie door Newsbit als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Dit is niet anders voor Bitvavo nu zij (in zoverre) verantwoordelijk blijft voor reclame-uitingen van haar affiliate. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

2. Gelet op de mededeling van Bitvavo en Newsbit dat zij in overleg hebben besloten de toepasselijke voorwaarden voortaan duidelijk te vermelden in de bestreden uiting, zal de Commissie een aanbeveling voor zover nodig doen.

 

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt Bitvavo en Newsbit voor zover nodig aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken