a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2024/00212

Datum:

27-05-2024

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclame-uiting in de Bol.com app. Op de getoonde foto zijn jonge mannen en een jongen in modieuze outfits tegen een gele achtergrond te zien. De twee jonge mannen zitten achter de jongen, die zittend op de grond een banaan eet. De volgende tekst is bij de foto opgenomen:

“Leuk je weer te zien C

De nieuwste mode voor alle modetoppers”

 

Samenvatting van de klacht

Klager vindt de foto seksueel suggestief door de combinatie van de pose van de modellen en het feit dat de jongen een banaan eet.

 

Samenvatting van het verweer

Op de achtergrond in de bol-app kunnen reclame afbeeldingen getoond worden. In casu is er sprake van een reclame afbeelding voor de mode artikelen die te koop zijn via het Bol-platform. De tekst “De nieuwste mode voor alle modetoppers” geeft duidelijk aan wat de intentie van deze afbeelding is. Op de afbeelding zijn twee jongemannen en een jongen te zien die alle drie modieus gekleed zijn en in een houding zitten die mede de verschillende mode artikelen, waaronder shirts, broeken, sokken, schoenen en zonnebril, goed in beeld brengen. De jongen eet tevens een banaan, dit is een artistieke keuze die de afbeelding van een contrasterende kleur en een speels karakter voorziet. Op geen enkele wijze is er sprake van enige seksuele geladenheid in deze afbeelding.

Het feit dat er voor de afbeelding enkel mannelijke modellen zijn gebruikt en/of het feit dat er een banaan wordt gegeten is in de context van de reclame uiting ten behoeve van mode artikelen niet in strijd met enig artikel van de Nederlandse Reclame Code. De afbeelding is, zeker in het licht van het huidige tijdperk, op geen enkele wijze in strijd met de goede smaak of fatsoen en/of goede zeden. De grenzen van het toelaatbare zijn niet overschreden en worden ook niet opgezocht.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. Klager geeft een zeer specifieke, seksueel getinte uitleg aan het feit dat er in de uiting twee wijdbeens zittende mannen zijn te zien, met tussen hun benen een zittende jongen die een banaan eet. De voorzitter kan klager in deze uitleg niet volgen. Daargelaten dat het niet duidelijk is waarom klager de uiting seksueel van aard vindt, geldt het volgende. De uiting strekt tot aanprijzing van de modieuze kleding die de personen dragen en de creatieve wijze waarop deze aanprijzing plaatsvindt leent zich niet voor een andere interpretatie dan dat kleding wordt aangeprezen. De voorzitter beslist op grond van het voorgaande als volgt.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken