a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Status:

Dossiernr:

2024/00137

Datum:

16-04-2024

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een huis-aan-huis bezorgde flyer van Fluenta Massage.

 

Samenvatting van de klacht

Op de flyer staat letterlijk dat afzender de regels met betrekking tot de NEE/NEE-sticker wil negeren. Dit is volgens klager niet toegestaan.

 

Samenvatting van het verweer

Afzender heeft weloverwogen besloten om de flyer te verspreiden in de buurt waar klager woont. Afzender krijgt regelmatig klanten uit de betreffende buurt. Bij de start van de praktijk heeft afzender flyers verspreid, maar toen alleen bij woningen met een JA/JA-sticker. In de maanden die volgden, kreeg afzender berichten van bewoners van woningen met een NEE/NEE-sticker die niet wisten van het bestaan van de praktijk en dat wel hadden willen weten. Afzender heeft toen besloten om als test de bestreden flyer te verspreiden.

Afzender betreurt het dat het ontvangen van de flyer verkeerd is gevallen bij klager. Het was een eenmalige actie. Afzender heeft besloten dat deze manier van reclame maken niet past bij haar.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. Afzender erkent dat het van afzender afkomstige drukwerk is gedeponeerd in de brievenbus van klager, die is voorzien van een NEE/NEE-sticker in de zin van de Code verspreiding ongeadresseerd reclamedrukwerk (hierna: Code VOR). Met deze sticker wordt kenbaar gemaakt dat de bewoner geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen. Nu desondanks en zelfs welbewust het drukwerk in de brievenbus van klager is gedeponeerd, is artikel 3.1 van de Code VOR overtreden. Ingevolge dit artikel dienen afzenders en verspreiders ieder voor zich en in gezamenlijk overleg alle maatregelen en voorzieningen te treffen die noodzakelijk zijn teneinde de respectering van de op bijlage 1 bij de Code VOR vermelde stickers te bereiken en voor de verdere uitvoering en naleving van de Code VOR.

2. De voorzitter heeft kennisgenomen van de mededeling van afzender dat de bestreden flyer niet meer zal worden verspreid. Gelet hierop zal de voorzitter een aanbeveling doen voor zover nog nodig. 

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 3.1 van de Code VOR. De voorzitter beveelt afzender voor zover nodig aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken