a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2023/00401/III

Datum:

28-05-2024

Uitspraak:

VAF vernietigd (= RCC toekenning zonder aanbeveling)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft, voor zover in bezwaar relevant, (de verpakking van) Pez Looney Tunes – dispenser met navulling.

 

Samenvatting van de klacht

De verpakking van Pez Looney Tunes – dispenser met navulling is in strijd met artikel 8 lid 2 sub a van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) waarin is bepaald dat het niet is toegestaan reclame gericht op kinderen tot en met 6 jaar (tot 7 jaar) te maken waarbij bekende kinderidolen (in dit geval specifiek ‘licensed media characters’) worden gebruikt. Dit verbod geldt ook voor verpakkingen en point-of-sale materiaal. De overgangstermijn die gold voor artikel 8 lid 2 sub a RVV is inmiddels verstreken, aldus Foodwatch. Looney Tunes is een onder jonge kinderen populaire tekenfilmserie. Kijkwijzer acht de meeste titels geschikt voor alle leeftijden en een aantal titels geschikt vanaf 6 jaar

 

Samenvatting van de beslissing van de voorzitter van 3 april 2024 voor zover in bezwaar relevant

De voorzitter heeft, kort samengevat, geoordeeld dat in de bestreden uiting zoals door Foodwatch overgelegd enkel dispensers te zien zijn, maar niet de verpakking. De voorzitter heeft derhalve niet kunnen vaststellen dat het om reclame voor voedingsmiddelen gaat, waarop de RVV van toepassing is. De klacht ten aanzien van uiting 4) is daarom afgewezen.

 

Het bezwaar van klager tegen de beslissing van de voorzitter

Foodwatch maakt bezwaar tegen de afwijzing van de klacht ten aanzien van de uiting van PEZ. Er is volgens Foodwatch wel genoeg informatie beschikbaar waaruit blijkt dat deze uiting betrekking heeft op snoepwaar en daardoor onder de RVV zou moeten vallen. Het product wordt immers als volgt aangeboden “PEZ-dispenser met navulling (afzonderlijk verkocht, EEN willekeurig personage geleverd)”. In de beschrijving onder “Over dit item” staat “Karakter dispenser met navullingen” en “navullingen apart verkrijgbaar”. Hieruit volgt dat in deze uiting één afzonderlijke PEZ Dispenser met navulling (snoepjes) wordt aangeboden. Foodwatch verwijst in dat verband ook naar de uitspraak in dossier 2023/00400 waarin hetzelfde product visueel op eenzelfde wijze is geuit en door de Commissie in strijd met de RVV is geacht.

 

De reactie van PEZ op het bezwaar

PEZ verwijst voor haar reactie naar dossiernummer 2023/00400. Naar aanleiding van eerdere vergelijkbare klachten heeft PEZ reeds besloten om te stoppen met de verkoop van dispensers met snoep. Inmiddels is PEZ ver gevorderd met de transitie naar verpakkingen zonder snoepgoed.

 

Het oordeel van de Commissie

1. Kern van het bezwaar is dat de uiting in strijd is met artikel 8 lid 2 sub a RVV. Nu de klacht specifiek de door of namens PEZ ontwikkelde verpakking betreft, en geen kopie aanwezig is van de wijze waarop deze via Amazon.nl is aangeboden, beperkt de Commissie haar oordeel tot de verantwoordelijkheid van PEZ.

2. Foodwatch heeft (in het bezwaarschrift) aangevoerd dat de uiting van PEZ mede betrekking heeft op snoepwaar, nu de betreffende dispenser van PEZ wordt geleverd “met navulling”, te weten snoepjes. PEZ heeft dit niet betwist en in reactie daarop verwezen naar de beslissing van de Commissie in dossiernummer 2023/00400 – die volgens PEZ van overeenkomstige toepassing is op de onderhavige situatie – waarin is vastgesteld dat de betreffende producten, ook wel dispensers genoemd, altijd in een verpakking met twee rolletjes snoep worden geleverd door PEZ. De Commissie acht daardoor voldoende aannemelijk dat de aanprijzing mede betrekking heeft op snoep, zodat de RVV van toepassing is op deze verpakkingen. Het gegeven dat de verpakkingen kinderidolen (Looney Tunes) bevatten die gericht zijn op kinderen tot en met 6 jaar, hetgeen PEZ niet heeft betwist, brengt mee dat de verpakking, met daarin voedingsmiddelen, niet op deze wijze verkocht mocht worden. De klacht ten aanzien van PEZ wordt derhalve toegewezen.

3. Nu de verkoop van de bestreden verpakkingen na de klacht direct is gestaakt en PEZ heeft toegezegd om de bewuste producten niet meer op deze wijze te verkopen in Nederland, zal de Commissie een aanbeveling achterwege laten. De Commissie beslist als volgt.

 

De beslissing

De Commissie vernietigt de beslissing van de voorzitter voor zover het betreft het oordeel over de uiting van PEZ. De Commissie acht deze uiting in strijd met artikel 8 lid 2 sub a RVV.
Voor het overige handhaaft de Commissie de beslissing van de voorzitter.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken