a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/06.0566

Datum:

07-02-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een promo voor het programma Het Klokhuis over IVF waarin onder meer het volgende wordt gezegd: “Baby’s maken. Het lijkt zo eenvoudig maar toch lukt het niet altijd op de ouderwetse, natuurlijke manier”. Deze tekst wordt geïllustreerd met twee getekende blote poppetjes waarvan de man op de vrouw wordt gelegd en een getekend bloot vrouwen-onderlijf waar een getekende penis in wordt gedaan. Op de achtergrond hoort men muziek en in het laatste stuk orgasme-geluiden.

De klacht

De promo is om 17.30 uur uitgezonden, vlak voor het Sinterklaasjournaal, een tijdstip dat veel kleine kinderen televisie kijken. Kleine kinderen zijn nog lang niet toe aan seksuele voorlichting en al helemaal niet aan een voorlichting op de manier zoals de onderhavige die zomaar aan hen wordt opgedrongen. Klager heeft er bezwaar tegen dat dit toch gebeurt.

Het verweer

De promo werd uitgezonden in het Z@pp-blok op Nederland 3 dat zich richt op 7 tot 12 jarigen. Het is niet direct aansluitend op het Sinterklaasjournaal uitgezonden; er zit altijd reclame en/of een muziekclip tussen.
Klager had haar kind ook naar het Sinterklaasjournaal op Nederland 1 kunnen laten kijken.
De makers van de uiting hebben er voor gekozen om de bevruchting op ludieke wijze door middel van poppetjes in beeld te brengen. Adverteerder vindt de uiting niet in strijd met de goede smaak of de goede zeden.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie leest de klacht aldus dat klager de uiting in strijd met de goede smaak en het fatsoen acht, voorzover deze vóór 20.00 uur wordt uitgezonden.

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en het fatsoen, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria.

Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. De Commissie overweegt hierbij dat in de uiting weliswaar met getekende figuren een penetratie wordt geïllustreerd en dat aan het einde van de uiting orgasme-geluiden hoorbaar zijn, maar de beelden en het geluid zijn niet van dien aard dat de uiting ontoelaatbaar moet worden geacht. De Commissie heeft er begrip voor dat er ouders zijn die het niet op prijs stellen dat de bestreden uiting vóór 20.00 uur wordt uitgezonden, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken