a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0699

Datum:

22-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.nsinternationaal.nl van NS Internationaal BV, waarop onder andere een treinreis naar en van Berlijn wordt aangeboden voor € 58,-.

De klacht

Klager wilde van 7 tot en met 9 december 2007 naar Berlijn. De terugreis kon pas vanaf 1 november geboekt worden. Een kaartje voor de terugreis is voor de prijs die in de uiting staat echter niet te boeken. Alleen stoelen van € 198,- waren beschikbaar. Om die reden is de uiting in strijd met artikel IV van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer

Het aantal stoelen staat in verhouding met de vraag.
In het algemeen geldt dat met inachtneming van een termijn van een maand voldoende plaatsen beschikbaar zijn tegen het lage tarief. Waarschijnlijk is de drukke decembermaand de reden dat klager er niet in is geslaagd om tegen het lage tarief te boeken. Vast staat dat klager zijn reis moeiteloos voor het lage tarief had kunnen boeken indien hij eerder had geboekt.

Het oordeel van de Commissie (16 januari 2008 – tussenbeslissing)

Om te kunnen vaststellen of er sprake van redelijke beschikbaarheid van plaatsen tegen het lage tarief, heeft de Commissie behoefte aan nadere informatie.
De Commissie stelt adverteerder 14 dagen in de gelegenheid om de Commissie te voorzien van de volgende informatie:
a. Het totaal aantal bij adverteerder te boeken, beschikbare stoelen voor de terugreis van Berlijn naar Hilversum op 9 december 2007.
b. Het aantal stoelen van vraag a dat voor € 58,- beschikbaar was.
c. Vanaf welke datum de stoelen onder b konden worden geboekt.

Daarna zal klager in de gelegenheid worden gesteld hierop te reageren.


De beslissing

De Commissie stelt adverteerder 14 dagen in de gelegenheid om de Commissie nader te informeren.

De reactie van adverteerder

Adverteerder heeft bij brief van 21 februari 2008 het volgende medegedeeld:
a. 588 stoelen.
b. In de regel zijn het 9 stoelen, maar waarschijnlijk waren dat er minder op de bewuste datum, gelet op de populariteit van de zondagavondtrein van Berlijn naar Amsterdam. Adverteerder licht toe dat de overgrote meerderheid van de stoelen wordt gebruikt door niet-reserverende reguliere binnenlandse reizigers. Gemiddeld gaan er 72 Nederlandse reizigers de grens over. Het aantal van 9 is dus niet disproportioneel.
c. Vanaf 3 maanden voor vertrek tot 14 dagen voor vertrek. Adverteerder licht toe dat een reiziger niet kan verlangen dat het lage tarief 6 weken voor vertrek nog volledig beschikbaar is, omdat het dan al 7 weken wordt aangeboden.

De reactie van klager

Klager handhaaft zijn klacht en benadrukt nogmaals dat de terugreis pas op 1 november 2007 was te boeken en meteen was uitverkocht. Wellicht zijn deze stoelen door een reisorganisatie opgekocht.

Het oordeel van de Commissie

Volgens de toelichting bij artikel IV sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen mogen reisaanbieders geen diensten aanbieden als er een gegrond vermoeden bestaat dat zij deze diensten niet tegen de in de reclame genoemde prijs kunnen (laten) verrichten gedurende een periode en in een hoeveelheid die – rekening houdend met de dienst, de omvang van de voor de dienst gevoerde reclame en de aangeboden prijs – redelijk is.
Voor de vraag of er in dit geval sprake is van een redelijk aantal stoelen, overweegt de Commissie onder meer dat prijs van een stoel volgens de aanbieding € 58,- bedraagt en dat – naar adverteerder niet heeft weersproken – voor klager alleen stoelen van € 198,- beschikbaar waren. Voorts heeft adverteerder gesteld dat waarschijnlijk de drukke decembermaand de reden is dat klager er niet in is geslaagd om tegen het lage tarief te boeken en dat de zondagavondtrein van Berlijn naar Amsterdam populair is. Door deze factoren acht de Commissie het zeer waarschijnlijk en voor adverteerder voorzienbaar dat de door adverteerder in de bewuste trein aangeboden 9 (maar waarschijnlijk minder) stoelen snel zouden zijn uitverkocht. Gelet op het voorgaande kan niet geoordeeld worden dat er sprake is van een redelijke beschikbaarheid van de door de reisaanbieder in de uiting aangeboden dienst voor de genoemde prijs. De Commissie gaat hierbij voorbij aan de vraag of de stoelen drie maanden of zes weken voor vertrek werden aangeboden.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel IV sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

Art. IV sub 1 Reclamecode Reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken