a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/908.0335

Datum:

19-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de op pagina 3 van de Sp!ts staande advertentie van War Child Nederland met de aanhef:
“welkom in…Kamp Kufa. Een avontuurlijk kamp voor kinderen”.

De klacht

Klager acht de uiting in strijd met de fatsoensnormen, ook al zou het hier gaan om een grap.

Het verweer

Adverteerder deelt mee hoe de uiting tot stand is gekomen. Door middel van triggers in diverse offline en online uitingen worden mensen naar de website www.kampkufa.nl geleid waarop informatie staat over het niet bestaande Kamp Kufa c.q. over adverteerder. Doel van de campagne is voorlichting te geven over de situatie van kindsoldaten aan volwassenen en de achterban van adverteerder en hen te activeren zich in te zetten voor deze kinderen. De uiting is confronterend, juist om aandacht te vestigen op het probleem. De campagne richt zich tegen de wereldwijde inzet van kindsoldaten. Om de huidige maatschappelijke tendens van desinteresse in onderwerpen die zich buiten onze landsgrenzen afspelen te doorbreken, kiest adverteerder er soms voor om mensen wakker te schudden.
De uiting op pagina drie is een zogenaamde teaser. De uiting krijgt een vervolg op de pagina’s vijf en negen en tenslotte op pagina tien, waar het webadres staat. De bedoeling was dat de advertenties op de verschillende pagina’s op dezelfde plaats zouden staan zodat de lezer deze gemakkelijk zou vinden, maar dat is, omdat adverteerder gebruik maakt van zogenaamde “stoppers”, niet gelukt. De uiting is voor Sp!ts ontwikkeld en is slechts eenmaal geplaatst.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beoordeling van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de eisen van fatsoen, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van dit criterium. Ten aanzien van de onderhavige uiting is de Commissie van oordeel dat deze schokkend is, doch dat daarmee de grens van wat toelaatbaar moet worden geacht niet is overschreden.

De uiting bevat weliswaar een gruwelijke beschrijving van wat er in Kamp Kufa zou gebeuren, maar in aanmerking nemende dat adverteerder daarmee de aandacht wil vestigen op een ernstig probleem, te weten het bestaan van opleidingskampen voor kindsoldaten, acht de Commissie de uiting niet ontoelaatbaar.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken