a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2015/00251

Datum:

12-05-2015

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft:

1) een televisiecommercial waarin in verband met reizen naar Europese bestemmingen onder meer wordt gezegd: “Boek nu met kortingen tot wel 70%”

2) de website www.nsinternational.nl voor zover hierop staat: “Korting tot 70% op de mooiste Europese bestemmingen”.

De klacht

Klager stelt dat adverteerder zonder voorwaarden tot 70% korting aanbiedt. Uit navraag bij adverteerder blijkt echter dat een reis van Amsterdam naar Parijs normaal € 35,– kost en dat tijdens de kortingsactie dezelfde prijs moet worden betaald.

Het verweer

Hierop zal hierna, voor zoveel nodig, worden ingegaan.

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter begrijpt de klacht aldus, dat volgens klager geen sprake is van een reële kortingsactie. Adverteerder heeft in reactie hierop met feitelijke gegevens onderbouwd dat zij daadwerkelijk korting geeft. Adverteerder noemt in dit verband in de eerste plaats reizen naar Parijs, welke met korting worden aangeboden voor € 35,–, terwijl het “vol tarief enkel”

€ 132,– bedraagt. Dit resulteert in een korting van 73%. Uitgaande hiervan berust de klacht blijkbaar op een misvatting aan de zijde van klager over de normale prijs van een reis naar Parijs. Adverteerder heeft verder onderbouwd dat zij ook reizen naar andere steden aanbiedt waarbij meer dan 70% korting wordt gegeven en waarbij volgens haar wordt gezorgd voor een redelijke beschikbaarheid zoals vereist volgens de Reclamecode Reisaanbiedingen. Op grond van het voorgaande heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt dat sprake is van een reële kortingsactie die voldoet aan de eisen van de Nederlandse Reclame Code. Nu geen aanleiding bestaat om de reclame-uitingen onjuist, misleidend of in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen te achten, wordt beslist als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken