a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2018/00566

Datum:

08-08-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een televisiecommercial van NSInternational.nl waarin onder meer wordt gezegd: ‘Wat houd je tegen? Met de trein ben je al in drie uur in hartje Parijs”. In de televisiecommercial wordt naar de website van adverteerder verwezen. Op YouTube is een vergelijkbare video te zien met dien verstande dat daarin geen reistijd wordt genoemd.

 

De klacht

In de commercial is een bord station ‘s-Hertogenbosch te zien. Daarbij wordt gezegd dat Parijs in drie uur is te bereiken. Vanaf Den Bosch duurt de reis echter minimaal 3,5 uur. Ook met vertrek uit Amsterdam is de reistijd meer dan drie uur. Het is onmogelijk om in de door adverteerder gesuggereerde tijd in Parijs te komen. Daarbij moet menigeen ook nog de reistijd vanuit de eigen woonplaats optellen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft in verband met de klacht kennis genomen van de televisiecommercial en YouTube video die klager noemt. In de televisiecommercial zegt adverteerder in algemene zin dat men met de trein in drie uur naar “hartje Parijs” kan reizen. Hierbij is echter niet te zien vanaf welk station de twee mannen naar Parijs reizen. Naar het oordeel van de voorzitter is voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat het hier om een mogelijke reistijd gaat waarbij het afhankelijk van het vertrekstation van de reiziger is of deze een langere reistijd heeft (vgl. dossier 2018/00247). Dit wordt ook toegelicht op de website van adverteerder, waarnaar in de commercial wordt verwezen. Daarbij blijkt dat vanaf station Rotterdam een reistijd van drie uur mogelijk is. In de YouTube video is wel duidelijk te zien dat de mannen vanaf station ‘s-Hertogenbosch reizen, maar hier wordt geen reistijd genoemd. Nu zowel in de televisiecommercial als in de YouTube video van misleiding geen sprake is, wordt de klacht afgewezen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken