a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Status:

Dossiernr:

2016/00041

Datum:

16-02-2016

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De klacht

Klager heeft vorig jaar een reis geboekt bij afzender. Op 24 december 2015 ontving hij een nieuwsbrief van afzender. Klager had zich hiervoor niet aangemeld. Afzender heeft zijn e-mailadres verkregen in het kader van een transactie, maar daarbij klager niet de optie geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van zijn e-mailadres. Dit is in strijd met artikel 11.7 lid 3 van de Telecommunicatiewet. Afzender heeft verder gehandeld in strijd met  artikel 4.1.a Code reclame via e-mail 2012 (Code e-mail), nu in het bestelproces niet is gemeld dat het e-mailadres zal  worden gebruikt voor het toezenden van reclame en of dat alleen voor eigen gebruik is of (mede) ten behoeve van derden.

 

De reactie van afzender

Afzender is zich bewust van het feit dat de inrichting van haar huidige (commerciële) e-mailproces nog niet optimaal is waardoor er ongewenste situaties kunnen ontstaan, zoals in het geval van klager. Afzender wil de geldende regelgeving in acht nemen en het is niet haar bedoeling om klanten te ‘spammen’. Het e-mailproces is een van de prioriteiten van afzender om in de nabije toekomst te optimaliseren waardoor dergelijke situaties niet meer kunnen voorkomen. Afzender biedt klager excuses aan voor het ongemak dat hij heeft ondervonden.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De voorzitter begrijpt dat afzender de elektronische contactgegevens van klager (waaronder zijn e-mailadres) heeft verkregen in het kader van het aanmaken van een account in verband met een transactie. Uit artikel 1.3 sub a Code e-mail (zoals dat artikel in verbinding met artikel 11.7 lid 3 van de Telecommunicatiewet dient te worden uitgelegd) volgt dat afzender deze gegevens van klager mag gebruiken voor het toezenden van reclame voor eigen gelijksoortige diensten, zoals de onderhavige nieuwsbrief. Hierbij geldt echter wel de voorwaarde dat afzender aan klager bij de verkrijging van de elektronische contactgegevens duidelijk en uitdrukkelijk de gelegenheid heeft gekregen om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die gegevens. Klager heeft onweersproken gesteld dat afzender niet aan deze eis heeft voldaan. Van een (duidelijke) mogelijkheid om zich bij de bestelling reeds af te melden voor reclame via e-mail is derhalve geen sprake. Gelet hierop heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 1.3 sub a Code e-mail.

2)  De voorzitter begrijpt dat afzender bij het verzenden van de nieuwsbrief aan klager gebruik heeft gemaakt van een eigen email (klant)bestand. In die situatie handelt afzender zowel als adverteerder als bestandseigenaar en dient hij zich ook aan de voorschriften van artikel 4.1.a Code e-mail te houden. Niet in geschil is dat klager niet is geïnformeerd over het feit dat zijn e-mailadres zal  worden gebruikt voor het toezenden van reclame (nieuwsbrief) en of dat alleen voor eigen gebruik is of (mede) geschiedt ten behoeve van derden. Hieruit volgt dat niet is voldaan aan de in artikel 4.1.a Code e-mail bedoelde informatieplicht.

3)  De voorzitter neemt nota van het feit dat afzender erkent dat zij haar e-mailproces dient te “optimaliseren”. Niet gebleken is echter dat afzender daartoe inmiddels concrete maatregelen heeft genomen die ertoe zullen leiden dat op dit moment wordt voldaan aan alle voorschriften van de Code e-mail. Derhalve wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 1.3 sub a Code e-mail respectievelijk met artikel 4.1.a Code e-mail. De voorzitter beveelt afzender aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame via e-mail te verzenden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken