a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2010/00044-I

Datum:

20-05-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een door klaagster ontvangen SMS-bericht waarvan -volgens het door klaagster verzonden klachtenformulier- een “tekstfragment” luidt:  

“Korting op uw zorgverzekering? Kies dan direct voor Agis Intern Direct. Ga naar www.agisdirect.nl en profiteer nu!”.

 

De klacht

 

In het verleden heeft klaagster haar persoonlijke gegevens verstrekt aan Net 5, om deel te kunnen nemen aan een prijsvraag. Sindsdien krijgt zij regelmatig spam via e-mail. Op 16 december 2009 ontving zij het gewraakte SMS-bericht. Klaagster ervaart de ontvangst van het SMS-bericht als schending van haar privacy en naar haar mening is het verzenden van dat bericht niet toegestaan.

 

 

 

Het verweer van verweerder sub 1

 

Het komt Agis Zorgverzekeringen (hierna: Agis) voor dat niet zij, maar Net 5 in de onderhavige procedure had moeten worden betrokken; op het klachtenformulier is Net 5 als adverteerder genoemd. Voorts is niet duidelijk wat de rechtsgrond van de klacht is. De vraag is of de Commissie de aangewezen instantie is om van de klacht kennis te nemen, althans daarover te oordelen.

 

Van schending van privacy in de zin van de daarvoor toepasselijke regelgeving is geen sprake. Mocht dat al anders zijn, dan zijn andere instanties dan de Commissie bij wet aangewezen om daarover een oordeel uit te spreken.

 

Uit navraag bij Net 5 blijkt dat klaagster heeft meegedaan aan tenminste twee prijsvragen via Net 5, te weten “Mc Leod’s Daughter” en “The accidental husband”. Bij deelname aan een prijsvraag dient men akkoord te gaan met de privacyverklaring en de spelvoorwaarden door het aanvinken van een hokje met de tekst:

“Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring en met de spelvoorwaarden. Tevens geef ik toestemming voor het gebruik van mijn e-mailadres en mobiele telefoonnummer door SBS en zorgvuldig door SBS geselecteerde partners om mij per e-mail of SMS te informeren over interessant acties, prijsvragen, producten of diensten”.

Klaagster heeft op 24 juni 2008 het bewuste hokje aangevinkt. Dit blijkt uit zogenaamde screenshots waarvan een exemplaar als productie 2 bij het verweer wordt overgelegd.    

Klaagster heeft bij het gewraakte SMS-bericht de naam van de afzender, te weten Net 5  ontvangen en is daarmee in staat zichzelf uit te schrijven.

Hoewel Agis slechts indirect bij een en ander is betrokken, is zij van mening dat de op de onderhavige casuïstiek van toepassing zijnde regelgeving is nageleefd.

 

Het verweer van verweerder sub 2 

 

Niet duidelijk is of de klacht zich richt tegen Agis dan wel tegen SBS Broadcasting B.V. (hierna: SBS).

Voor het overige komt het verweer -samengevat- overeen met het verweer van Agis.   

 

De repliek

 

Klaagster kan zich niet herinneren dat zij heeft “aangevinkt” dat ze via SMS reclame wil ontvangen en kan dat ook niet uit de overgelegde bijlage opmaken. Bij het verstrekken van persoonlijke gegevens aan SBS in het kader van een prijsvraag heeft klaagster zich destijds niet gerealiseerd dat deelname aan een prijsvraag ook inhield dat haar persoonsgegevens voor reclame zouden worden gebruikt.  

 

De mondelinge behandeling

 

Verweerders hebben hun standpunten nader toegelicht.

Daarbij is door SBS een afdruk overgelegd van de tekst, voorzien van een aan te vinken hokje, betreffende het akkoord gaan met de privacyverklaring en de spelvoorwaarden en het geven van toestemming voor het gebruik van e-mailadres en mobiele telefoonnummer als vermeld in het verweer. 

 

 

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie vat de klacht op in die zin dat het verzenden van het gewraakte SMS-bericht in strijd is met artikel 11.7 lid 1 van de Telecommunicatiewet dat -voor zover hier van belang- luidt:

“Het gebruik van (..) elektronische berichten voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële (…) doeleinden aan abonnees is uitsluitend toegestaan, mits de verzender kan aantonen dat de desbetreffende abonnee daarvoor voorafgaand toestemming heeft verleend (…)”.

Door klaagster -die in het klachtenformulier een “tekstfragment” van het gewraakte sms-bericht heeft aangehaald- is niet aan de orde gesteld of de uiting al dan niet in overeenstemming is met artikel 11.7 lid 4 aanhef en onder b van de Telecommunicatiewet, zodat de Commissie zich hierover niet zal uitlaten. Deze bepaling luidt: 

“Bij het gebruik van elektronische berichten voor de in het eerste lid genoemde doeleinden dienen te allen tijde de volgende gegevens te worden vermeld:

(..)

b. een geldig postadres of nummer waaraan de ontvanger een verzoek tot beëindiging van dergelijke communicatie kan richten”.

 

Aangezien reclame ingevolge artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) onder meer in overeenstemming dient te zijn met de wet, acht de Commissie zich bevoegd om over de onderhavige klacht te oordelen.

 

Het gewraakte SMS-bericht houdt een aanprijzing in van een product van Agis, terwijl de afzender van het bericht -naar klaagster niet heeft weersproken- Net 5 is. Gelet hierop gaat de Commissie ervan uit dat de klacht is gericht tegen beide verweerders en is zij van oordeel dat beiden terecht in deze procedure zijn betrokken.

 

Klaagster heeft meegedeeld dat zij persoonlijke gegevens heeft verstrekt aan Net 5 om deel te kunnen nemen aan een prijsvraag. Klaagster heeft niet althans onvoldoende weersproken dat zij bij deelname aan die prijsvraag verplicht was om een hokje aan te vinken met daarbij de tekst:

“Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring en met de spelvoorwaarden. Tevens geef ik toestemming voor het gebruik van mijn e-mailadres en mobiele telefoonnummer door  SBS en zorgvuldig geselecteerde partners om mij per email of SMS te informeren over interessante acties, prijsvragen, producten of diensten”.

Onder deze omstandigheden acht de Commissie het verzenden van het gewraakte  SMS-bericht door Net 5 niet ontoelaatbaar.       

   

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken