a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0073B

Datum:

19-03-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Tel Sell B.V. voor de Smokeless Chip Card, een kaartje dat bij sigaretten gestoken kan worden.
De tekst van de uiting luidt -voor zover van belang voor deze zaak- als volgt:
“De Smokeless Chip Card van Tel Sell.
(…)
Nu is er iets nieuws dat helpt om te stoppen met roken.
De Smokeless Chip Card van Tel Sell.
Deze card vermindert de schadelijke effecten en de geur van sigarettenrook.
Stop gewoon de Smokeless Chip Card bij uw pakje sigaretten. De chip zorgt ervoor dat de schadelijke effecten van sigarettenrook verminderen”
(…)
Als u eenmaal bent gestopt of minder rookt, geeft u de chip card gewoon aan vrienden of familie die ook graag willen stoppen.
(…)
Dit unieke product heeft een chip die zorgt voor een magnetisch veld waardoor de moleculen in uw sigaret gaan vibreren. Hierdoor heeft uw sigaret tijdens het roken een hogere temperatuur. Dit resulteert in een bijna volledige verbranding van teer en nicotine zodat er minder schadelijke stoffen in uw longen terecht komen, als u de rook inhaleert.
(…)
Met de Smokeless Chip Card is het gemakkelijker om te minderen of helemaal te stoppen met roken.
(…)”

De klacht

Er wordt beweerd dat een chipkaart, gestopt in een pakje sigaretten, de schadelijk effecten van roken teniet doet vanwege de volledige verbranding van nicotine en teer. Daardoor stopt de roker op termijn met roken. Gesuggereerd wordt dat dit komt door ‘magische‘ krachten in de chip en dat door gebruik van de chip de schadelijk effecten van roken verminderen. Gelet hierop acht klager de uiting in strijd met de artikelen 7 en 9 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Niet wordt gesuggereerd dat door de Smokeless Chip Card de schadelijk gevolgen van nicotine worden weggenomen. Geenszins wordt de illusie gewekt dat roken nu weer gezond zou zijn. Gezegd wordt dat door het gebruik van de Smokeless Chip Card niet alleen de nicotine vermindert met 16%, maar ook andere stoffen verminderen zoals koolmonoxide (21%), zwaveldioxide (17%) en stikstofmonoxide (13%). Adverteerder legt daarbij een exemplaar over van het “Vakkundig rapport nummer N-24549 over het onderzoek van Bio G Chip Card” van 1 februari 2006 verricht in opdracht van de producent IDRA-ALFA d.o.o. te Zagreb, Kroatië.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt de indruk gewekt, dat doordat men ten gevolge van de Smokeless Chip Card minder schadelijke stoffen binnen krijgt, het gemakkelijker is om te minderen of te stoppen met roken. Adverteerder heeft ten bewijze daarvan een rapport overgelegd betreffende een onderzoek van de Bio G Chip Card doch naar het oordeel van de Commissie biedt dit onderzoek onvoldoende grond voor het in de uiting gestelde. De relatief geringe vermindering van schadelijke stoffen die men volgens het onderzoek binnen zou krijgen en de resultaten van de bijgevoegde enquête – waarin slechts een deel van de vragen is opgenomen, terwijl deze vragen ook nog gedeeltelijk betrekking hebben op de overtuiging van de gebruiker van de Smokeless Chip Card – vormen onvoldoende bewijs voor het in de uiting geclaimde effect van de Smokeless Chip Card. Gelet hierop acht de Commissie de uiting misleidend.
Niet kan worden geoordeeld dat de uiting in strijd is met artikel 9 NRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken