a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0217C

Datum:

30-05-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een abri waarop een vrouw staat, gekleed in een zwarte BH en slip, lange handschoenen en hold-up kousen, met de handen in de zij en enigszins getuite lippen. Daarbij staat de tekst:
“SAPPH.
Dress less to impress”
De uiting is van Underlines B.V.

De klacht

Klager heeft bezwaar tegen de uiting omdat deze je wordt opgedrongen. Er is geen sprake meer van persoonlijke vrijheid. De uiting is pornografisch en draagt bij aan een verwrongen beeldvorming over hoe mensen er uit horen te zien. Klager acht de uiting schadelijk voor kinderen. Gelet hierop acht klager de uiting in strijd met de artikelen 2, 3, 4, en 5 van de Nederlandse Reclame Code.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak, het fatsoen of de goede zeden dan wel nodeloos kwetsend is, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria.

Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. De Commissie overweegt hierbij dat in de uiting weliswaar een vrouw in ondergoed in een uitdagende en erotisch geladen pose is afgebeeld, maar zij acht de afbeelding niet te expliciet, ook niet voor kinderen. De Commissie heeft er begrip voor dat er mensen zijn die de bestreden uiting niet waarderen, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

Gelet op hetgeen hierboven is overwogen, wijst de Commissie ook de overige onderdelen van de klacht af.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken