a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0240

Datum:

19-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame voor de Nationale AutoKaart waarin onder meer wordt gezegd:
“(..) voor levenslang gratis APK-keuringen”.
Voorts betreft het de website www.nationaleautokaart.nl en een folder waarin onder meer staat: “levenslang gratis APK-keuring”.

De klacht

Volgens de algemene voorwaarden van Nationale Autokaart Nederland BV wordt een deel van de APK-keuring apart in rekening gebracht. Klager legt een kopie over van deze voorwaarden in artikel 3.9 waarvan staat: ”Deze jaarlijkse APK keuring is gratis, zulks met uitzondering van de eventueel verplichte 4-gastest of roetmeting”. De 4 gasmeting is verplicht vanaf bouwjaar 1993 met milieucode, 1995 zonder milieucode, en kost bij adverteerder € 16,50. Roetmeting is vanaf bouwjaar 1980 een verplicht onderdeel van de APK. Men kan dus niet van gratis spreken. Om die reden vindt klager de uitingen misleidend.

Het verweer

De 4-gastest of roetmeting maken geen standaard onderdeel uit van een APK; zij zijn voertuigafhankelijk en bouwjaarafhankelijk.
Bij tal van andere aanbieders wordt de 4-gastest of roetmeting separaat in rekening gebracht.

De mondelinge behandeling

Klager lichtte gemotiveerd toe dat voor 99% van de dieselauto’s de bewuste emissietest deel uitmaakt van de APK-keuring, namelijk vanaf bouwjaar 1980. Voor benzine/LPG auto’s is dit 81%, namelijk vanaf bouwjaar 1993.
Voor het overgrote deel van de auto’s is de APK bij adverteerder dus niet gratis.

Het oordeel van de Commissie

In de uitingen wordt aangeboden: “levenslang gratis APK-keuringen”.
Klager heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de APK-keuring bij adverteerder voor een overgrote meerderheid van de autobezitters niet gratis is, omdat volgens adverteerders algemene voorwaarden van de gratis keuring is uitgesloten “de eventueel verplichte 4-gastest of roetmeting” en deze emissietest voor een overgrote meerderheid van de autobezitters een verplicht onderdeel uitmaakt van de APK-keuring. Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting te absoluut en daardoor misleidend. Dat in de algemene voorwaarden een voorbehoud wordt gemaakt, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken