a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0259B

Datum:

25-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende van KPN N.V. afkomstige uitingen:
a. de televisiecommercial waarin verschillende mensen voor hun huis staan en hun televisie in de
lucht houden. Tot slot wordt gezegd:”Eindelijk het goedkope alternatief voor kabel televisie. Digitenne van KPN. Digitaal televisie kijken voor maar € 9,95 per maand”.
b. de website www.kpn.nl, voorzover daarvan een uitdraai aan deze uitspraak is gehecht.

De klacht

Gesuggereerd wordt dat dit product overal in Nederland te krijgen is. Niet wordt duidelijk gemaakt dat er (nog) steeds gebieden in Nederland zijn waar Digitenne niet operationeel is.

Het verweer

Beoogd is duidelijk te maken dat Digitenne langzaam in Nederland wordt uitgerold. Op dit moment kan ca. 60% van de Nederlanders Digitenne kopen en ontvangen. Aan het eind van het jaar zal dit 80% zijn. In de uitingen wordt duidelijk gemaakt dat men met Digitenne draadloos televisie kan kijken, in de tuin, op de boot, in de auto, etc. Een volledige dekking in Nederland wordt niet geclaimd. Voorts kan men zich niet voor Digitenne aanmelden zonder de postcodecheck te hebben gedaan, waarna blijkt of men Digitenne al dan niet kan bestellen.

Het oordeel van de Commissie

Uit beide uitingen krijgt men de indruk dat het met Digitenne niet alleen mogelijk is om overal, in de zin van op ongebruikelijke plaatsen, zoals in de tuin en op de boot, naar de televisie te kijken, maar dat Digitenne ook in heel Nederland operationeel is. Onvoldoende duidelijk is dat, nu men voor Digitenne geen kabel meer nodig heeft, het alleen in die zin, in beginsel, mogelijk is om overal televisie te kijken. Nu Digitenne echter in een aanzienlijk gebied in Nederland nog niet operationeel is, acht de Commissie de uitingen te absoluut en daardoor misleidend.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken