a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0271

Datum:

12-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een catalogus van Renault Nissan Nederland N.V. voor de Twingo/Modus/Kangoo, uitgave 1 april 2007 waarin onder meer staat: “Expression Luxe met € 1.000,- klantvoordeel”.

De klacht

Klager kocht op 31 maart 2007 een Renault Kangoo 1.2 16V Expression Luxe bij een Suzukidealer in Deventer.
Klager acht de aangeboden “€ 1.000,- klantvoordeel” misleidend, omdat klager een korting van € 1.000,- verwachtte en bovendien niet duidelijk is waar het voordeel dan wel uit bestaat. De dealer wist het niet.
In de uiting wordt een kosteloos open dak aangeboden maar klager bleek voor deze aanbieding niet in aanmerking te komen. Volgens de uiting is de uiterste registratiedatum voor het leveren van het schuifdak 30 april 2007.

Het verweer

Het klantvoordeel is geen directe korting (anders had het wel ‘klantenkorting’ geheten) maar een voordeel dat wordt behaald indien men kiest voor de Expression Luxe versie.
Het voordeel bestaat uit 4 vliegtuigkastjes, een schuiflade onder de passagiersstoel, airconditioning, een radio/CD-speler, mistlampen en een pack electrique, bestaande uit een boordcomputer, elektrisch verstelbare buitenspiegels en een buitentemperatuurmeter, die men tegen een meerprijs van € 1.400 krijgt in plaats van € 2.400. De waarde van het voordeel bedraagt dus € 1.000.

Klager heeft de Renault bij een Suzuki dealer gekocht die kennelijk niet goed op de hoogte was van de actievoorwaarden van de Renault-actie. Dat is voor risico van klager.

In de voorwaarden van de actie inzake het open dak, die op pagina 33 van de prijslijst/brochure staan, staat dat de uiterste registratiedatum van de auto 30 april 2007 dient te zijn. Dit is in het geval van klager krap, maar niet onhaalbaar.

Het oordeel van de Commissie

Wat de mededeling “€ 1.000,- klantenvoordeel” betreft, kan klager er niet van uitgaan dat hiermee een korting van € 1.000 wordt bedoeld. Er staat niet dat sprake is van een korting en ‘voordeel’ is een veel ruimer begrip. Dat wellicht niet duidelijk is waar het voordeel precies uit bestaat, doet hieraan niet af.

Beide partijen zijn het er over eens dat volgens de voorwaarden de uiterste registratiedatum van de auto 30 april 2007 dient te zijn om in aanmerking te komen voor de open dak-actie. Naar de Commissie begrijpt, is klager kennelijk door de Suzuki-dealer waar hij de Renault heeft gekocht, niet goed geïnformeerd over de open dak- actie. Van strijd met de Nederlandse Reclame Code is aldus geen sprake.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken