a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0330A

Datum:

02-08-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radioreclame van CelaVita BV, waarin de gorilla Bokito in dierentuin Blijdorp wordt opgebeld en hem wordt gevraagd of hij nu werd uitgedaagd en waarin hem het volgende wordt aangeraden: “Je moet gewoon een beetje stoom afblazen. Precies, gewoon CelaVita stoomaardappeltjes in de magnetron en stomen maar. Dat is lekker en het lucht nog op ook. Doei!”.

De klacht

De gorilla Bokito heeft een vrouw ernstig verwond en voor het leven getraumatiseerd. Het incident heeft ook omstanders getraumatiseerd. Deze mensen verdienen ons medeleven en niet om belachelijk te worden gemaakt in een reclame.

Het verweer

De uiting richt zich alleen op de aap en in het geheel niet op het slachtoffer. Over het slachtoffer wordt zelfs in het geheel niet gesproken. Er wordt bovendien geen enkel oordeel gegeven over de schuld of onschuld van het slachtoffer. Er wordt dus niemand in diskrediet gebracht of belachelijk gemaakt.

De uiting is luchtig en humoristisch van aard en er wordt niet op een nare wijze ingespeeld op het incident. Over humor wordt verschillend gedacht. De uiting is door het publiek heel goed ontvangen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie leest de klacht aldus dat klager de uiting in strijd met de goede smaak en/of het fatsoen acht.
Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting hiermee in strijd is, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria.
Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. Zij overweegt daartoe dat de uiting duidelijk humoristisch is bedoeld en zich uitsluitend richt op de aap en in het geheel niet op de slachtoffers. De slachtoffers worden dan ook niet in diskrediet gebracht. De Commissie heeft er begrip voor dat er mensen zijn die de uiting niet waarderen, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken