a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0346B

Datum:

02-08-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radioreclame voor ‘stille banden’ waarin onder meer het volgende wordt gezegd: “(..) de stille band (..) halveert het geluid. Omdat het moeilijk voor te stellen is hoe de helft van geluid klinkt, demonstreren we dit met het geluid van een kip. Zo klinkt een hele kip (tokgeluiden). En zo klinkt een halve kip (zaaggeluiden met geluiden van een heftig tokkende kip waarna het stil is). U hoort het, een stuk stiller”.

De klacht

Klager is dierenliefhebber en overtuigd vegetariër en acht de uiting smakeloos en dieronvriendelijk. Klager acht de uiting in strijd met de artikelen 2 en 4 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Adverteerder wil met de uiting geenszins dierenleed propageren. Voor de uiting is uiteraard geen echte kip gebruikt, maar is gebruik gemaakt van geluidsfragmenten.
De uitingen zijn bedoeld om op een opvallende manier te laten horen wat de helft minder geluid in de praktijk betekent.
Uit onderzoek bij consumenten bleek dat de meerderheid van de respondenten de uiting erg leuk vond. De campagne is inmiddels gestopt.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en/of het fatsoen dan wel nodeloos kwetsend is, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria. Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. Zij overweegt daartoe dat de uiting duidelijk humoristisch is bedoeld en absurdistisch is. Om die reden is duidelijk dat voor de uiting verschillende geluidsfragmenten aan elkaar zijn gemonteerd en geen echte kip is gebruikt. De Commissie heeft er begrip voor dat er mensen zijn die de uiting niet waarderen, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken