a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0470

Datum:

29-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.vaarschoolalbatros.nl van Vaarschool Albatros, waarop onder andere staat: “E.C.C. erkende vaarschool”.

De klacht

Er bestaat geen E.C.C. en dus ook geen E.C.C.-erkenning. Om die reden is de uiting in strijd met de artikelen 2, 7 en 8 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Adverteerder is meer dan 14 jaar actief op het gebied van cursussen ter voorbereiding op het theoretisch examen voor het Nederlands Vaarbewijs. Onafhankelijke toetsing heeft geleid tot de erkenning met een bijbehorend logo. Er zijn geen overeenkomstige erkenningen zodat geen kans op verwarring bestaat. Gelet op de commerciële belangen van klager heeft adverteerder de vraag van klager slechts met een algemene beschrijving beantwoord.

De mondelinge behandeling

Klager licht toe dat niet de kwaliteit van Albatros in het geding is. De niet-bestaande “E.C.C.-erkenning” is in het geding. Adverteerder heeft niet aangetoond dat deze erkenning of het E.C.C. zou bestaan. Reclame maken met een verzonnen erkenning van een verzonnen instituut is in strijd met de artikelen 2, 7 en 8 NRC.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft gemotiveerd gesteld dat er geen E.C.C. en dus ook geen E.C.C. erkenning bestaat. Adverteerder heeft onvoldoende gemotiveerd verweer gevoerd en heeft zijn stelling dat hij een “E.C.C. erkende vaarschool” is, niet aangetoond. Om die reden is de uiting onwaar en misleidend.
Er is in de uiting geen sprake van het gebruik van een getuigschrift, attest of verklaring van deskundigen in de zin van art 8 NRC.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.


Regeling:

artikelen 2 en 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken