a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0579

Datum:

03-12-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Instituut Biolight, waarin onder de aanhef: “Nieuw: De 1e methode (zonder gevaar) “die de zwaarlijvigheid in de V.S. terugdringt!”. De plantaardige maagballon (zonder chirurgische ingreep) om tot 1,4 kilo per dag af te slanken.” van drie vrouwen een foto staat van vóór en ná het gebruik van SlimBall.

De klacht

De foto’s zijn bewerkt waardoor de uiting in strijd is met de waarheid (artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC)), deze het vertrouwen in de reclame schaadt (artikel 5 NRC) en misleidend is (artikel 7 NRC). Er is voorts gebruik gemaakt van getuigschriften die niet op waarheid berusten, zodat de uiting tevens in strijd is met artikel 8 NRC.

Het verweer

Adverteerder deelt mee dat de foto’s mogelijk zijn bewerkt. Dit is overigens niet ongebruikelijk. Praktisch alle foto’s in advertenties zijn bewerkt.

Het oordeel van de Commissie

Van de uiting gaat de suggestie uit dat de daarin geplaatste foto’s laten zien wat het effect is van het gebruik van SlimBall. Nu de foto’s, naar adverteerder niet heeft ontkend, geen weergave zijn van de realiteit doch het resultaat zijn van manipulatie, acht de Commissie de uiting in strijd met de waarheid alsmede misleidend. Tevens wordt door een dergelijke wijze van reclame maken het vertrouwen in de reclame geschaad. Van het gebruik van getuigschriften als bedoeld in artikel 8 NRC is geen sprake.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2, 5 en 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 2 NRC

artikel 5 NRC

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken