a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0064A

Datum:

03-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Center Parcs Europe N.V. waarin, bij de muziek van “If you are happy and you know it, clap your hands”, zich in verschillende situaties verkerende personen in beeld komen die hij het horen van deze tekst datgene waar ze mee bezig zijn stoppen c.q. laten vallen, om in hun handen te klappen. Zo ook een jongetje dat een konijn draagt.

De klacht

De uiting lijkt grappig bedoeld te zijn, maar het (laten) vallen van een konijn vanaf deze hoogte heeft niet zelden het breken van (één van de) poten tot gevolg. De uiting getuigt niet van goede smaak, toont geen respect voor dieren en geeft kinderen geen aanleiding om voorzichtig met huisdieren om te gaan.

Het verweer

Bij het maken van de uiting is er strikt op toegezien dat het konijn op geen enkele manier fysiek of mentaal leed zou ondergaan. Zo was er een verhoogd bed van stro, zodat het konijn een minimale en zachte val heeft gemaakt. Naar aanleiding van de kritiek dat de scène met het konijn aan kinderen een verkeerd voorbeeld zou kunnen geven, is deze uit de uiting verwijderd.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en/of het fatsoen stelt de Commissie zich terughoudend op, gezien het subjectieve karakter van deze criteria.
Met inachtneming daarvan is de Commissie van oordeel dat de uiting niet ontoelaatbaar geoordeeld kan worden.
De uiting is duidelijk humoristisch bedoeld. Er wordt geklapt op momenten dat dit, naar voor iedereen duidelijk is, in werkelijkheid niet mogelijk is (onder water) dan wel waarop men dit in werkelijkheid niet doet (wanneer men iemand draagt). Dit is, naar het oordeel van de Commissie ook voor kinderen duidelijk. Gelet op deze aan de gewraakte scène voorafgaande irreële situaties, zal ook de scène waarin het jongetje het konijn los laat als niet realistisch door de kijker worden opgevat, ook door jonge kinderen.
Gezien het vorenstaande acht de Commissie de grens van het toelaatbare niet overschreden, ook niet voor zover de uiting wordt uitgezonden op tijdstippen dat jonge jongeren naar de televisie kijken.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken