a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0103

Datum:

24-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Op zijn website maakt H.B. Gaskachels V.O.F. reclame voor “LPG hervulbare Gasflessen”.

Op 7 februari 2008 stond op de website van adverteerder onder meer:

LPG dampgastank met afneembare kraag en afneembare zijvulaansluiting.
Deze gascylinders zijn hervulbaar met LPG bij alle tankstations in europa.
Uitermate geschikt voor uw caravan/camper of voor in en rondom uw huis/schuur of hobby ruimte.
Voor aansluiting op uw koelkast, verwarming, kook vuur, Terras heater, gas
barbecue, grill of mobiele gaskachel.
Dit alles is gewoon met de huidige gas drukregelaar aan te sluiten en werkt op alle gas apparaten die met flessengas aangesloten kunnen worden.

De klacht

De tekst op de website waar staat dat de door adverteerder aangeboden gascylinders hervulbaar zijn met LPG bij alle tankstations in Europa, is in strijd met artikel 3.8 Besluit LPG-tankstations milieubeheer en daardoor in strijd met de waarheid.

Het verweer

Adverteerder erkent dat het niet is toegestaan de onderhavige gasflessen bij te vullen bij een tankstation. De website is naar aanleiding daarvan aangepast in die zin dat de zin “Deze gascylinders zijn hervulbaar met LPG bij alle LPG tankstations in europa” van de website is verwijderd.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt.

De dupliek

De zin waar staat dat de gasflessen hervulbaar zijn bij alle tankstations in Europa, is geschrapt. Daardoor is het bezwaar weggenomen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat, zoals door klager terecht is aangevoerd en door adverteerder is erkend, het voor consumenten niet is toegestaan zelf gasflessen bij een tankstation te vullen. Dit volgt uit artikel 3.8 Besluit LPG-tankstations milieubeheer, dat luidt als volgt:

3.8. Het afleveren is alleen toegestaan via het aflevertoestel. Uit het aflevertoestel mag geen LPG worden afgeleverd aan andere reservoirs dan:
a. brandstofreservoirs, uitsluitend dienend voor de berging van LPG, die speciaal zijn ingericht voor de aandrijving van motorvoertuigen en die bevestigd zijn aan deze voertuigen;
b. speciaal hiervoor ingerichte wisselreservoirs met een inhoud van ten hoogste 150 l bestemd voor de aandrijving van hef- en transportwerktuigen; het afleveren aan deze wisselreservoirs in besloten ruimten is verboden en moet in de open lucht geschieden;
c. aan het reservoir van de LPG-tankwagen, wanneer de installatie wordt leeggehaald.

De door adverteerder aangeboden gasflessen vallen niet onder de reservoirs waaraan volgens dit artikel LPG uit aflevertoestellen mag worden geleverd. Dit impliceert dat de tekst op de website van klager, waar in ieder geval tot en met februari 2008 stond dat de door adverteerder aangebo­den gasflessen hervulbaar zijn bij alle LPG-tankstations in Europa, in strijd met de wet is.

Daarmee heeft adverteerder in strijd met de Nederlandse Reclame Code gehandeld. Ingevolge artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code mag reclame niet in strijd met de wet zijn. De Commissie acht de klacht daarom gegrond. Het feit dat adverteerder inmiddels uit eigen beweging de gewraakte tekst van zijn website heeft verwijderd, leidt niet tot een ander oordeel. De Commissie beoordeelt klachten immers op basis van de reclame-uiting zoals deze was op het moment dat de klacht werd ingediend.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

NRC art. 2

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken