a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0333

Datum:

19-08-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van DFDS Seaways, waarin een retourovertocht IJmuiden Newcastle wordt aangeboden onder de vermelding “retourovertocht v.a. 85,- per persoon”.

De klacht

Adverteerder heeft klager, die niet aan een bepaalde datum is gebonden, niet kunnen meedelen op welke datum hij een overtocht voor € 85,- per persoon kan boeken. De laagste prijs die klager op adverteerders website voor een overtocht heeft kunnen vinden is € 149,- per persoon. Gelet hierop acht klager de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer

Er moet sprake zijn geweest van miscommunicatie. Adverteerder hanteert een flexibel prijssysteem. De prijs is afhankelijk van de beschikbaarheid. Op het moment dat de uiting werd verspreid, waren er voor € 85,- overtochten beschikbaar, zij het in beperkte mate. Om aan te tonen dat er wel degelijk overtochten beschikbaar waren, legt adverteerder een uitdraai over. De aanbieding in de folder is gebaseerd op een verblijf van 4 personen in een 4-persoons binnenhut. Dit blijkt ten onrechte onvoldoende uit de uiting. De door klager genoemde prijs van € 149,50 is de prijs voor 2 personen in een 2-persoons hut.

Het oordeel van de Commissie

Afgezien van het feit dat de door adverteerder overgelegde uitdraai de Commissie er niet van heeft kunnen overtuigen dat het op enig moment mogelijk was om een overtocht voor € 85,- per persoon te boeken, wordt -naar adverteerder heeft erkend- ten onrechte niet verwezen naar de op de aanbieding van toepassing zijnde voorwaarden.
Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen en wel met het bepaalde in III (prijsstelling) sub 2 en met het bepaalde onder IV (beschikbaarheid) sub 1 van deze code.

De beslissing

Op grond van het hierboven overwogene acht de Commissie de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen en wel met het bepaalde in III (prijsstelling) sub 2 en met het bepaalde onder IV (beschikbaarheid) sub 1 van deze code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

Art. III, sub 2, Reclamecode Reisaanbiedingen

Art. IV, sub 1, Reclamecode Reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken