a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0373

Datum:

19-09-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.vliegtarieven.nl van Montys Travel Service, waarop een vliegreis naar Nice wordt aangeboden voor 245,24.

De klacht

Klaagster heeft via de bovengenoemde website een vliegreis naar Nice geboekt. Zij zag bij de eerste stap van de boeking dat de totale prijs van de reis € 245,24 bedroeg. Klaagster heeft daarop een zogenoemde ideal betaling ingevoerd. Pas daarna zag ze dat de reissom € 260,24 bedroeg. Opeens bleken er reserveringskosten van € 15,– in rekening te zijn gebracht. Klaagster is van mening dat sprake is van misleidende reclame. Zij heeft een artikel over een EU-commissaris voor consumentenbescherming overgelegd, waarin onder meer staat dat de totale prijs meteen duidelijk moet worden aangegeven in de “etalage van de website” en “niet in een later stadium van de boeking”.

Het verweer

De boekingskosten mogen apart van de vliegticketprijs worden vermeld. Dit mag in een latere boekingsstap. De boekingskosten kunnen variëren naar gelang de vliegtuig-maatschappij. De totaalprijs, inclusief alle boekingskosten, wordt vermeld voordat men tot definitieve reservering en betaling overgaat.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft in het onderhavige geval de reserveringskosten van € 15,– in een tweede boekingsstap vermeld. Ingevolge de Reclamecode Reisaanbiedingen zijn reserveringskosten geen op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten, daar deze per verkoopkanaal kunnen variëren. Het feit dat deze kosten niet direct bij de prijs, waarvoor de reis werd aangeboden, waren inbegrepen, doch in een later stadium van de boekingsprocedure bekend werden gemaakt, is derhalve niet in strijd met de Reclame Code Reisaanbiedingen. Op dit moment is geen sprake van een verplichting de reserveringskosten in het begin van het boekingsproces te vermelden. De desbetreffende Europese ontwerp-verordening is nog niet in werking getreden. Gelet op het voorgaande kan naar het oordeel van de Commissie niet worden gezegd dat de onderhavige uiting in strijd is met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken