a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0483

Datum:

19-11-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de advertentie in de ANWB Waterkampioen nummer 17 en op de website www.aquaseven.nl, waarin onder de aanhef “Schoon schip met vuilwater!” vuilwatertanks voor boten worden aangeprezen. De openingszin van de advertentie luidt: “Een vuilwatertank is per 1 januari 2009 verplicht op iedere boot.”

De klacht

De mededeling dat een vuilwatertank per 1 januari 2009 verplicht is op iedere boot is om twee redenen onjuist. In de eerste plaats wordt er per 1 januari 2009 een lozingsverbod voor toiletwater van kracht, wat niet betekent dat een vuilwatertank verplicht wordt. In de tweede plaats geldt het lozingsverbod niet voor alle boten, maar alleen voor pleziervaartuigen met ingebouwd toilet.

Het verweer

Op grond van de wet- en regelgeving blijkt het inderdaad niet verplicht te zijn per 1 januari 2009 een vuilwatertank aan boord te hebben. Adverteerder acht het gebruik van een vuilwatertank echter de enige manier om milieuvriendelijk aan het lozingsverbod te voldoen.

De repliek

Hoewel adverteerder heeft erkend dat de tekst van de uiting niet juist is, wordt deze op de website van adverteerder gehandhaafd.

Het oordeel van de Commissie

Op 1 januari 2009 wordt een lozingsverbod voor toiletwater van kracht voor nieuwe en bestaande pleziervaartuigen met ingebouwd toilet zoals omschreven in de Wet Pleziervaartuigen. Dit verbod houdt geen verplichting in tot het inbouwen van een vuilwatertank. De zinsnede in de uiting “Een vuilwatertank is per 1 januari 2009 verplicht op iedere boot” is daarom niet juist.
Gelet hierop acht de Commissie de uiting in strijd met de waarheid als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Blijkens het voorgaande gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie als bedoeld in de aanhef van artikel 8.2 NRC (nieuw). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting ook misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 2 en artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikelen 2 en 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken