a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0504

Datum:

04-12-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

OAD Reizen biedt op de website http://www.oad.nl onder meer een 11 daagse pakket­reis (vlucht, hotel en halfpension) aan naar Aparthotel Barcelo Miramar in Hammamet (Tunesië).

De klacht

Klager heeft bij adverteerder een 11-daagse pakketreis naar Aparthotel Barcelo Miramar in Hammamet geboekt. Toen klager de vliegtijden ontving, bleek dat de heenreis met het vliegtuig om 19.55 uur begon en de terugreis om 10.15 uur. Daardoor zal klager de eer­ste en de laatste dag geen gebruik kunnen maken van de hotelfaciliteiten. Van de elf da­gen die volgens de aanbieding worden verkocht, blijven er in feite maar negen dagen over. Als klager dit had geweten, dan zou hij de reis niet hebben geboekt. Adverteerder heeft geweigerd om voor klager gunstiger vliegtijden te regelen.

Het verweer

Klager heeft voorafgaand aan het boeken geen informatie ontvangen over de vlucht­tij­den. Deze worden door adverteerder ook niet gepubliceerd, omdat ze pas enkele weken voor het vertrek bekend zijn. De Commissie is niet bevoegd te oordelen over een klacht die, zoals in dit geval, geen betrekking heeft op het aanbod. Volgens de ANVR-reisvoorwaarden en de algemene voorwaarden van adverteerder wordt de reisduur in hele dagen vermeld. Klager heeft zich hiermee akkoord verklaard bij de boeking.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt dat adverteerder een 11-daagse reis aanbiedt die effec­tief een 9-daagse reis is. In de ANVR-Reisvoorwaarden staat niet dat een reis­duur in hele dagen wordt vermeld. Klager heeft bij het boeken gezegd dat er voor wat betreft de heenreis een voorkeur voor een ochtendvlucht bestond. Reisorgani­saties, zoals adver­teerder, zijn vaak al een maand van te voren op de hoogte van de ver­trek- en aankomst­tijden. De terugreis is vervroegd naar 09.15 uur, hoewel in de ANVR-Reis­voor­waarden staat dat de in de reisbescheiden genoemde vertrek- en aankomsttijden definitief zijn.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat het een feit van algemene bekendheid is dat de dagen waarop de heen- en de terugreis plaatsvinden in beginsel deel uitmaken van de totale reis­duur die in de reisaanbieding wordt genoemd. Het feit dat dit als zodanig niet spe­cifiek in de laatste versie van de ANVR-Reisvoor­waarden (versie 2008) of op de web­site van ad­ver­teerder staat, doet derhalve niet terzake. Klager moet ook zonder een dergelijke uit­drukkelijke vermelding bekend worden verondersteld met het gegeven dat in de 11-daagse reis de dagen zijn begrepen waarop de heen- en terugreis plaats­vindt, dit ongeacht de tijden waarop de vluchten plaatsvinden.

Adverteerder voert terecht aan dat in de aanbie­ding geen informatie staat over de vlucht­tijden, zodat klager op dit punt niet kan zijn mis­leid. Ten slotte kan de Commis­sie niet oor­­delen over de vraag of het adverteerder vrijstond de te­rugvlucht met een uur te vervroegen. Het vervroegen van de terugreis betreft een handeling voortvloeiend uit de met klager gesloten overeenkomst, die zich niet leent voor toetsing door de Commissie aan de Nederlandse Reclame Code. De klacht faalt derhalve.

De beslissing


Op grond van het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken