a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00466

Datum:

28-06-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van COOP met een verhaallijn waarin de hoofdrol wordt gespeeld door ‘Kees’ die volgens de commercial uitsluitend biologisch eet en die met het idee zou zijn gekomen om het bio-vlees van adverteerder in ‘biobakjes’ te doen. In de commercial is onder meer te zien hoe ‘Kees’ planten plukt in een kas, biologisch vlees bakt en het groene vleesbakje in een container doet met groente-, fruit en tuinafval (gft container).

 

De klacht

De televisiecommercial valt op doordat het groene bakje, dat eruit ziet als ieder willekeurig plastic bakje en dat normaal gesproken in een gescheiden plastic afvalzak hoort te worden weggegooid, doodleuk in een gft container wordt gedaan. Uitsluitend de gesproken tekst verwijst naar de biologische afbreekbaarheid van het bakje. Hierdoor deugt de beeldvorming niet. De beelden hebben daardoor een verkeerde uitwerking op de kijker want zij wekken de indruk dat plastic in een gft container mag worden gedaan. Dit verstoort het gescheiden inzamelen van afval. Voor een juiste keuze in opvoedkundig handelen is in de televisiecommercial in algemene zin een foute keuze gemaakt. Er is een enorm milieuprobleem met plastic en dit soort beeldvormingen zijn een regelrechte aanslag op het milieubeheer.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is sprake van een op een plastic bakje lijkende verpakking voor vlees die wordt aangeduid als ‘biobakje’ en die blijkens de beelden geschikt is om in een gft container te worden gedaan. Daarbij is sprake van een verhaallijn van een man die zeer bewust met het milieu bezig is en die het idee van het biobakje bij adverteerder zou hebben geopperd. Naar het oordeel van de voorzitter zal het voor de gemiddelde consument op grond van de combinatie van gesproken tekst en beelden in de televisiecommercial voldoende duidelijk zijn dat sprake is van een specifiek soort bakje dat, anders dan gewone plastic verpakkingen, in een gft container kan worden gedaan. Niet te verwachten valt dat mensen naar aanleiding van de televisiecommercial zullen besluiten plastic afval (anders dan het biobakje) in de gft container te doen. Ook verder treft de klacht geen doel, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken