a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2012/00706

Datum:

14-09-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie in De Telegraaf. Daarin staat onder de aanhef: “HEMA autoverzekering” onder meer: “nu 15% korting*”.

Onderaan de uiting staat:

“*Deze actie loopt t/m 12 augustus 2012.

   Kijk op hemaverzekeringen.nl voor de actievoorwaarden”.

 

 

De klacht

 

Klager trachtte de autoverzekering af te sluiten, maar vanwege zijn geboortedatum, 23 maart 1941, bleek dat niet mogelijk te zijn. Adverteerder deelde aan klager mee dat hij tot een risicogroep behoort. Ook andere verzekeringen kon hij daardoor niet afsluiten. Zowel in de advertentie als in de bij de klacht overgelegde actievoorwaarden wordt niet over leeftijden gesproken.

Hierdoor is er sprake van misleidende reclame.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

Adverteerder verzekert onder meer geen voertuigen voor mensen vanaf 70 jaar. In de bestreden uiting wordt niet gesteld of gesuggereerd dat iedereen in aanmerking komt voor de betreffende autoverzekering. Er is sprake van een algemene aanprijzing waarbij iedereen die in aanmerking komt voor een autoverzekering nu 15% korting krijgt. Algemeen bekend is dat aan een verzekering polisvoorwaarden zijn verbonden en dat

-bij welke maatschappij dan ook- bepaalde acceptatiecriteria gelden.

In de advertentie wordt verwezen naar de actievoorwaarden waarin staat dat -bij interesse in het afsluiten van een autoverzekering- de klant voor meer informatie over de producten en/of de voorwaarden, het maken van een premieberekening en/of het afsluiten van de verzekering terecht kan op www.hemaverzekeringen.nl

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie acht het van algemene bekendheid dat bij het afsluiten van  verzekeringen acceptatiecriteria worden gehanteerd, waardoor een consument mogelijk niet in aanmerking komt voor het afsluiten van een bepaalde verzekering. Voorts wordt in de bestreden advertentie niet gesuggereerd dat eenieder voor het afsluiten van de bewuste autoverzekering in aanmerking komt.

Gelet op het bovenstaande leidt het feit dat noch in de advertentie noch in de actievoorwaarden waarnaar in de advertentie wordt verwezen, uitdrukkelijk wordt gewezen op een aan de autoverzekering verbonden leeftijdsgrens, niet tot het oordeel dat de advertentie misleidend is, en wordt als volgt beslist.   

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken