a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00205

Datum:

13-03-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial die zich afspeelt in en rond een Profile Tyrecenter.

In de commercial wordt onder meer gezegd:

“Bij Profile Tyrecenter weten we welke band het beste bij uw rijstijl past. Want van elke band kennen wij exact de rijeigenschappen. En om dat te bewijzen, doen we een testje met onze eigen vrouwen. Een testje met onze eigen kinderen. En een testje met onze eigen ouders.” Tijdens de ‘testjes’ is te zien hoe een auto op het natte wegdek van het bij het Profile Turecenter gelegen testterrein net op tijd tot stilstand komt voor een aantal vrouwen (voice-over: “Prima!”), hoe een auto (sporen van) een slalom heeft gemaakt om een aantal als pionnen opgestelde kinderen (voice-over: “Vonden jullie het leuk?” Kinderen: “Ja!”) en hoe een auto door grote plassen in een bocht dicht langs enkele ouderen rijdt. Vervolgens wordt gezegd: “Het is het ultieme bewijs dat je onze banden écht kunt vertrouwen” en, met een blik op de natgespatte ‘ouders’: “En ze zijn een stuk goedkoper dan echte acteurs.”

 

De klacht

 

De uiting is misleidend. Het is niet mogelijk dat een bandenfabrikant zoals adverteerder van elk type band exact de rijeigenschappen kent, gelet op de vele mogelijke combinaties van factoren (type voertuig, type band, weersomstandigheden) die de rijeigenschappen beïnvloeden.

De commercial is ook in strijd met de goede smaak en het fatsoen, nu mensen en zelfs kinderen in verkeersgevaarlijke situaties worden geplaatst. Niet valt uit te sluiten dat dit onverantwoordelijke gedrag als voorbeeld voor andere mensen zou kunnen dienen.

 

Het verweer

 

Adverteerder is een franchiseorganisatie van ‘hyperspecialisten’ in banden en velgen, die toegang hebben tot alle testresultaten van autobanden van officiële keuringsinstanties en daardoor beschikken over een gedegen kennis van de rijeigenschappen van alle autobanden. Met de commercial wordt beoogd op humoristische wijze de consument te overtuigen van deze kennis en van het feit dat adverteerder staat voor veiligheid. De tests zijn in werkelijkheid niet uitgevoerd zoals in de commercial wordt gesuggereerd. Bij de in scène gezette opnamen zijn geen mensen in gevaar gebracht.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Reclame Code Commissie de klacht zal afwijzen en overweegt daartoe het volgende.

 

Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de tot haar organisatie behorende ondernemers gespecialiseerd zijn in de verkoop van autobanden en velgen en, mede door de toegang tot testresultaten van keuringsinstanties, kennis hebben van de rijeigenschappen van autobanden. De mededeling in de commercial dat adverteerder exact de rijeigenschap-pen van autobanden kent, is naar het oordeel van de voorzitter een vorm van overdrijving die in reclame niet ongebruikelijk is en die de consument niet op het verkeerde been zet.

 

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met criteria zoals de goede smaak en/of het fatsoen, stelt de Re­clame Code Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van die cri­teria. Met inachtneming van deze terughoudend­heid is de voorzitter van oordeel dat de on­der­havige uiting niet van dien aard is dat de grenzen van het toelaatbare worden over­schre­den. De televisiecommercial is duidelijk humoristisch bedoeld. Voor de gemiddelde consument is voldoende duidelijk dat de ‘testjes met familieleden’ in scène zijn gezet en dat de figurerende personen niet daadwerkelijk aan de in de commercial gesuggereerde gevaarlijke situaties zijn blootgesteld. De voorzitter acht niet aannemelijk dat de televisiecommercial personen ertoe aanzet het getoonde gedrag na te volgen.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken