a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00647

Datum:

06-08-2012

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame voor de Citroën DS3. Daarin wordt bij de beelden van diverse DS3 modellen met onder meer verschillende kleuren en velgen gezegd: “Citroën Ultra Customizable”.

Vervolgens wordt bij een draaiend beeld van een witte Citroën DS3 onder meer gezegd: “De Citroën DS3 e-HDi, zonder wegenbelasting”. Daarbij verschijnt onder meer in beeld: “Citroën DS3 e-HDi

 GEEN WEGENBELASTING”.  

 

De klacht

 

Adverteerder maakt gebruik van een Citroën DS3 met 17″ velgen om duidelijk te maken dat de auto wegenbelastingvrij is. Dit is misleidend, omdat de Citroën DS3 alleen met 16″ velgen wegenbelastingvrij is.

 

Het verweer

 

In het eerste deel van de commercial wordt duidelijk gemaakt dat de Citroën DS3 Ultra Customizable is. Om duidelijk te maken dat de auto tot een bepaald niveau aan de persoonlijke wensen van de consument kan worden aangepast, worden via animatie de DS3 modellen getoond met onder andere verschillende kleuren, velgen en spiegelkapjes. 

Daarna wordt met een draaiend beeld van een Citroën DS3 gecommuniceerd dat de versie met een e-HDi motor onder meer het voordeel heeft dat deze wegenbelastingvrij is. De 17″ velgen die onder dit bewegende packshot zitten, zijn als accessoire leverbaar op een DS3 e-HDi.

In de commercial wordt bewust geen vanafprijs getoond of genoemd, zodat niet de indruk wordt gewekt dat het afgebeelde model voor een specifieke prijs leverbaar is.

Van strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) is geen sprake.   

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerder niet, althans niet voldoende weersproken dat de mededelingen “De Citroën DS3 e-HDi, zonder wegenbelasting” en “GEEN WEGENBELASTING” niet opgaan voor de Citroën DS3 e-HDi met 17″ velgen. Gelet hierop en nu te samen met voornoemde mededelingen een Citroën DS3 e-HDi met 17″ velgen in beeld wordt gebracht, waardoor gesuggereerd wordt dat ook voor deze auto geen motorrijtuigenbelasting (in de wandeling “wegenbelasting”) behoeft te worden betaald, gaat de reclame gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van de voordelen van het product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Voorts acht de Commissie de uiting in strijd met de Algemene aanbeveling “i. afbeelding van het aangeboden product”. Daarin staat onder meer:

“De Reclame Code Commissie beveelt aan dat, indien in een advertentie een product wordt aangeboden en die aanbeveling vergezeld gaat van een afbeelding (die dat product moet voorstellen) deze illustratie volstrekt hetzelfde product weergeeft als hetgeen in aanduiding of omschrijving wordt geadverteerd”.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC en met de Algemene aanbeveling “i. afbeelding van het aangeboden product”.

Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken