a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2018/00487

Datum:

24-09-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een productverpakking (blik) Cetabever Tuin Vlonder & Terras Bankirai olie. Op het blik staat de volgende tekst:

“OOK GESCHIKT VOOR CETABEVER TUINHOUT SPRAYER

CetaBever Terrasolie Bankirai is speciaal ontwikkeld voor gebruik met de CetaBever Tuinhout Sprayer een baanbrekende technologie maakt het mogelijk het product op een professionele manier aan te brengen met een minimale inspanning. De snelste en eenvoudigste manier om vlonders en schuttingen tegen weer en wind te beschermen.”

Op het blik is tevens de “Tuinhout Sprayer” afgebeeld, met daarbij de tekst: “OOK GESCHIKT VOOR SPRAY”.    

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat de daarop afgebeelde sprayer volgens hem niet geschikt is om de terrasvloer mee te behandelen. Cetabever adviseert een afstand van 25 cm tussen de spuitkop van de sprayer en de te behandelen vloer. Dit betekent volgens klager dat men moet bukken, wat tot rugpijn leidt. Klager heeft contact opgenomen met adverteerder. Die zou hem geadviseerd hebben om een verlengstuk  aan te schaffen voor € 15,34 (bij een ander bedrijf dan adverteerder). Klager vindt dat de noodzaak voor een verlengstuk (om rugklachten te voorkomen) en de kosten hiervan (€ 15,34) op de verpakking vermeld hadden moeten worden.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Iedere vorm van klussen vergt een fysieke inspanning, aldus adverteerder, maar het aanbrengen van de olie op een terrasvloer door middel van de spray kost minder inspanning dan wanneer men dit op de traditionele wijze, met een kwast, doet. Sprayen gaat volgens adverteerder ook 5 keer sneller, waardoor de inspanning (een licht gebogen rug) korter duurt. Nergens wordt gesteld dat het aanbrengen van de olie met de spray zonder fysieke inspanning kan geschieden.

Adverteerder produceert de sprayer niet zelf, deze wordt gemaakt door Goizper Central Europe B.V.. Adverteerder biedt, anders dan klager stelt, ook geen accessoires aan. Tijdens de behandeling van de klacht is klager door adverteerder doorverwezen naar Goizper, om te kijken of “zij iets voor hem konden betekenen”. De oplossing van een langere spuitlans is nooit door adverteerder aangedragen als oplossing voor het probleem van klager. Adverteerder heeft de langere spuitlans ook niet in het assortiment omdat hiermee een goede werking van de olie niet kan worden gegarandeerd, bijvoorbeeld omdat een langere spuitlans tot drukverlies leidt en bepaalde hoeken minder goed bereikt kunnen worden.

 

De mondelinge behandeling

Klager en adverteerder hebben hun standpunt mondeling toegelicht.

Volgens klager is de traditionele wijze om het terras te bewerken niet met een kwast, maar met een roller. Klager vindt dat van het product en de sprayer niet gezegd kan worden dat zij geschikt zijn voor “Vlonder en terras”, omdat gebukt sprayen niet veilig is voor hem (vanwege onvermijdelijke rugklachten). Adverteerder benadrukt dat zij nooit het verlengstuk heeft aanbevolen, maar klager slechts als “service” heeft doorverwezen naar de fabrikant van de sprayer. Dit is door klager beaamd. Adverteerder deelt mee dat op de verpakking staat dat de olie geschikt is voor de sprayer, wat ook zo is.

 

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft op basis van de tekst op de verpakking de sprayer aangeschaft. Het gebruik van deze sprayer viel tegen: klager kreeg rugpijn omdat hij vanwege de korte spuitkop moest bukken bij de behandeling van de vloer. Om die reden vindt klager de sprayer niet geschikt voor terrasvloeren en de tekst op de verpakking derhalve misleidend.

Deze klacht kan niet slagen. Op de verpakking van het product “Cetabever Tuin Vlonder & Terras Bankirai olie” staat “Ook geschikt voor CetaBever Tuinhout Sprayer”. Deze informatie  is juist. Dat klager het gebruik van de sprayer vindt tegenvallen omdat hij bij het behandelen van de terrasvloer moet bukken, maakt niet dat het product (de olie) ongeschikt is voor de sprayer. 

Voor wat betreft het onderdeel van de klacht dat de prijs (€ 15,34) van het verlengstuk dat klager bij fabrikant Goizper heeft aangeschaft op de verpakking had moeten staan, overweegt de Commissie als volgt. Vast is komen te staan dat adverteerder het verlengstuk niet aan klager heeft geadviseerd en ook niet bij de sprayer aanbiedt, omdat hiermee geen goede werking gegarandeerd kan worden. Anders gezegd: het verlengstuk is een product dat adverteerder niet aanbiedt en evenmin adviseert. Reeds om die reden hoeft de prijs van het verlengstuk niet op de verpakking van de olie vermeld te worden.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken