a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

opleidingen en cursussen

Dossiernr:

2010/00319

Datum:

29-06-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

opleidingen en cursussen

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de volgende mededeling op de website www.motorvliegschool.nl:

 

“Uiteraard zorgen wij voor een hoge kwaliteit want wij zijn een door het rijk erkende vliegschool.”

 

De klacht

 

De klacht kan als volgt worden samengevat.

 

Uit een brief van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), waarin zij antwoord geeft op een brief van klager met een verzoek om informatie, blijkt dat de erkenning die door het rijk is gegeven, niet ziet op de kwaliteit van de opleiding. Klager verwijst naar passages in de bewuste brief, waarin het volgende staat: “Er vinden vooralsnog geen audits plaats bij de geregistreerde opleidingsinstellingen.” en: “Aan gekwalificeerde opleidingsinstellingen worden strengere eisen gesteld en hier vinden tevens audits plaats, waarbij o.a. wordt gekeken naar het kwaliteitssysteem.”

Klager acht de uiting misleidend en/of in strijd met de waarheid.

 

Verweer

 

Samengevat stelt adverteerder het volgende.

De overheid hanteert wel degelijk ook kwaliteitsregels voor geregistreerde vliegscholen. De vliegschool van adverteerder voldoet aan de kwaliteitseisen van de overheid. Deze kwaliteit wordt voortdurend getoetst. Indien de opleiding niet meer voldoet aan de eisen, kan de erkenning door de overheid worden beëindigd. Er bestaan tevens ‘gekwalificeerde opleidingen’. Dit zijn vrijwel uitsluitend vliegopleidingen voor het Commercieel vliegbrevet.

Adverteerder stelt zich op het standpunt dat zij op geen enkele wijze misleidende reclame maakt.

 

De repliek

 

Klager blijft bij zijn standpunt en licht dit nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie  

 

Naar is komen vast te staan, heeft de opleidingsinstelling van adverteerder een erkenning als geregistreerde opleidingsinstelling van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Uit de door klager overgelegde brief van de IVW aan klager is gebleken dat de aanvraag voor een dergelijke erkenning wordt getoetst aan een wettelijk kader en dat deze erkenning onder meer inhoudt dat het opleidingshandboek door de IVW is beoordeeld, dat de luchtvaartuigen en verzekeringsbewijzen zijn geregistreerd en dat de instructeurs bij de IVW bekend zijn.

Gelet op het voorgaande voldoet de opleiding aan bepaalde kwaliteitseisen van de overheid en is de Commissie van oordeel dat het adverteerder geoorloofd is om te zeggen dat zij ‘voor een hoge kwaliteit’ zorgt, omdat zij ‘een door het rijk erkende vliegschool’ is. Het feit dat er gekwalificeerde vliegscholen bestaan die aan strengere kwaliteitseisen moeten voldoen, doet aan het voorgaande oordeel niet af.

 

De beslissing

Gelet op het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken