a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00329

Datum:

29-06-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een aan de echtgenote van klager gerichte brief in een groene vensterenvelop. Op de envelop staat, boven het venster, de tekst: “Belastingadvies”. Links bovenin staat het adres van adverteerder. In het venster staat, boven de naam en adres van klagers echtgenote, de tekst “Dossier rijden zonder Aangifte”.

 

De klacht

 

De klacht kan als volgt worden samengevat.

 

Klager is van mening dat met de bewuste envelop de indruk wordt gewekt dat de rijtuigenbelasting niet is betaald, temeer omdat de brief is verzonden in een tijd dat veel mensen hun belastingaangifte voor 2009 doen. Klager acht deze manier van reclame maken smakeloos.

 

Verweer

 

Samengevat stelt adverteerder zich op het standpunt dat de gewraakte uiting niet in strijd is met de Nederlandse Reclame Code.

 

De repliek

 

Klager blijft bij zijn standpunt en licht dit nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

De Commissie stelt voorop dat een mailing, bestaande uit een envelop met daarin een brief, in zijn geheel dient te worden beoordeeld.

De Commissie is, gelet op de groene kleur van de envelop, de tekst “Belastingadvies” en de tekst “Dossier rijden zonder Aangifte” die door het venster zichtbaar is, van oordeel dat niet de indruk wordt gewekt dat sprake is van een (serieuze) brief van de Belastingdienst waarin wordt meegedeeld dat de rijtuigenbelasting niet betaald is, zoals klager meende.

Indien men desondanks de indruk zou krijgen dat sprake is van een brief van de Belastingdienst, wordt deze indruk bij het openen van de envelop direct weggenomen.

Gelet op het voorgaande acht de Commissie de klacht ongegrond. 

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken