a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2009/00721

Datum:

10-12-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.sunweb.nl. Op deze website wordt onder meer een vliegreis naar hotel “The Grand Sharm El Sheikh” in Egypte aangeboden. Bij de omschrijving van deze reis staat dat men ter plaatse diverse excursies kan reserveren, waaronder: “Luxor ca. € 80“ en “Cairo 1 dag € 90“.

 

De klacht

 

Op de hiervoor genoemde website worden een aantal excursies aangeboden, waaron­der een excursie naar Luxor en een excursie naar Cairo. Klaagster heeft voor één dag Luxor € 247,– betaald en voor één dag Cairo € 244,–. Dit is aanzienlijk duurder dan de op de website voor deze excursies genoemde prijzen. Klaagster acht de informatie op de web­site over de excursies daarom misleidend, in strijd met de waarheid en in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

 

Het verweer

 

De uitvoering van de excursies vindt op verschillende manieren plaats waaronder per bus of vliegtuig. De wijze van vervoer is van invloed op de prijs van de excursie. Klaag­ster had de excursies blijkens het door adverteerder overgelegde “Excursie Inschrijf­formulier” voor de op de website genoemde prijzen (€ 87 respectievelijk € 80,–) kunnen boeken, maar heeft ervoor gekozen deze per vliegtuig te doen, waardoor de ex­cursies aanzienlijk duur­der zijn geworden. Ook heeft klaagster een uitgebreidere excursie ge­boekt. Van misleiding over de prijzen is geen sprake.

 

De repliek

 

Vanuit de plaats waar klaagster verbleef kon de excursie naar Luxor uitsluitend per vlieg­tuig worden geboekt. Klaagster heeft geen uitgebreidere excursie geboekt. Op

de website staat niet dat het om “vanaf prijzen” gaat. Klaagster legt een prijslijst over waarop de juiste prijzen van de excursies staan. Klaagster is niet bekend met het door adverteerder overgelegde inschrijfformulier.

 

De dupliek

 

De excursie naar Luxor kon vanaf de verblijfplaats van klaagster ook per bus in combi­na­tie met een boot worden gemaakt. Een excursie per vliegtuig is logischerwijs duurder. Dit verklaart het prijsverschil tussen de prijzen op de website en de door klaagster be­taalde prijzen. De prijzen op de website zijn richtprijzen. Dit blijkt uit de afkorting “ca.”. De door klaagster overgelegde prijslijst is bij adverteerder niet bekend. Het betrokken agentschap heeft bevestigd dat het door adverteerder gebruikte inschrijfformulier bij aankomst is verstrekt.

 

Het oordeel van de Commissie  

 

1)  Adverteerder noemt op haar website met betrekking tot de onderhavige reis een aantal excur­sies met de bijbehorende (richt)prijs. Klaagster heeft de juistheid van de prijzen van de eendaagse excur­sies naar Luxor en Cairo betwist. Adverteerder heeft daarop een “Excursie Inschrijffor­mu­lier” overgelegd, dat blijkens de inhoud van dit for­mulier is be­doeld om ter plaatse bij de reisleiding te worden ingeleverd. Op dit for­mulier worden onder meer de vol­gende ex­cursies genoemd: “Luxor 1 dag ma/vr € 87” en “Cairo 1 dag woe/zo € 80,–“. Klaag­ster heeft een ander formulier overgelegd. Op dat formulier worden, voor zover hier rele­vant, een vliegexcursie naar Cairo voor € 244,– en een vliegexcursie naar Luxor voor € 247,– aangeboden.

 

2)  Uit het door klaag­ster overgelegde formulier blijkt niet dat het daarop vermelde excur­sieaanbod enig verband houdt met de door adverteerder verzorgde reis. Op het formu­lier wordt niet naar de reis­leiding van adverteerder verwezen, terwijl ook de naam van adverteerder niet op het formulier staat. Voorts is de inhoud van het formulier in het En­gels en wijkt het excursieaanbod af van het excursieaanbod dat op de website staat.

 

3)  Op grond van het voorgaande is de Commissie van oordeel dat niet is komen vast te staan dat de door klaagster overgelegde lijst het excursie­aan­bod van ad­ver­teerder weer­geeft. Dit impliceert dat uitsluitend kan worden uitgegaan van de door adverteerder over­gelegde lijst. Nu daarop excursies naar Luxor en Cairo staan voor prijzen die onge­veer gelijk zijn aan de op de website genoemde prij­zen, kan de re­clame-uiting niet in strijd worden geacht met de Reclamecode Reisaanbie­dingen of de Nederlandse Recla­me Code. De klacht kan derhalve niet slagen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken