a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2014/00681

Datum:

03-11-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website van adverteerder www.cruise.nl voor zover het betreft de reisdetails van een 8-daagse fly-cruise Emiraten & Oman die in februari 2015 zal plaatshebben.

De klacht

In de reisdetails wordt ten onrechte vermeld dat zowel de heen- als terugvlucht overdag zullen worden uitgevoerd. Nadat de consument zijn reis heeft geboekt, wijzigt adverteerder de vluchten van een middagvlucht in een avondvlucht omdat de consument anders midden in de nacht aankomt en er geen hotel is geregeld, aldus klager.

Het verweer

Op de website www.cruise.nl staan de vliegtijden en de vliegmaatschappij vermeld van de fly-cruise Emiraten & Oman met vertrek in februari 2015, zoals die thans bij Cruise.nl bekend zijn en in principe ook zo door Cruise.nl zullen worden uitgevoerd. In het cruiseprogramma is weergegeven dat op dag 1 de vliegreis Amsterdam-Dubai plaatsvindt. Op dag 2 staat onder meer de “transfer luchthaven-haven” op het programma, welke transfer direct aansluit op de vlucht die kort na middernacht in Dubai aankomt. De reizigers worden meteen na aankomst op de luchthaven opgevangen en direct naar het schip gebracht, waar hun eerste overnachting plaatsvindt. Een hotelovernachting is dan ook volstrekt overbodig. Klager heeft in het verleden een klacht ingediend tegen Cruise.nl bij de Geschillencommissie Reizen. Die klacht had betrekking op de boekingsprocedure en de afhandeling hiervan en is inmiddels afgehandeld. Feitelijk is die klacht ook niet meer relevant omdat de huidige klacht van volstrekt andere aard is.

Mondelinge behandeling

Klager heeft zijn standpunt mondeling toegelicht. De uiting is op zichzelf niet misleidend, mits ze daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd door Cruise.nl. Gezien een eerdere ervaring van klager met Cruise.nl heeft klager redenen om aan te nemen dat Cruise.nl, anders dan in haar uiting staat vermeld, de vluchten in de avond zal laten plaatsvinden.

Cruise.nl heeft haar standpunt mondeling toegelicht. Zij handhaaft haar standpunt dat de vluchten worden uitgevoerd zoals is vermeld in de uiting, met dien verstande dat er altijd bij wordt vermeld dat Cruise.nl zich het recht voorbehoud om uiteindelijk met een andere maatschappij te vliegen. Dit komt slechts incidenteel voor als gedurende het seizoen blijkt dat het aantal gecontracteerde vliegtuigstoelen onvoldoende blijkt te zijn. In dat geval contracteert Cruise.nl direct een andere vliegmaatschappij hetgeen tevens onmiddellijk op de boekingssite van Cruise.nl wordt vermeld.

Het oordeel van de Commissie

1. Klager erkent dat de uiting op zichzelf juist is, maar dat hij – gezien zijn eerdere ervaring met Cruise.nl – redenen heeft om aan te nemen dat de vluchten niet conform het reisschema als vermeld in de uiting, zullen worden uitgevoerd. Klager acht de onderhavige uiting dan ook misleidend.

2. De Commissie is van oordeel dat onvoldoende gesteld noch gebleken is – mede gelet op het verweer – dat de vluchten niet op de in de uiting vermelde tijdstippen zullen worden uitgevoerd. Het enkele feit dat er in het verleden kennelijk onjuistheden zijn gemeld in een uiting van Cruise.nl, maakt het oordeel van de Commissie in de onderhavige zaak niet anders.

3. Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken