De bestreden reclame-uiting
Het betreft een televisiereclame voor Dove douche crème.
Bij beelden van onder meer een vrouw onder de douche wordt gezegd:
“Sommige dingen verwijder je liever wel, andere niet. Zoals je microbioom, een
natuurlijke beschermlaag van de huid. Dove met milde reiniging en nul procent
sulfaten respecteert je microbioom. Dove douche crème, microbioom-vriendelijk”.
Intussen is te lezen:
“Sommige dingen verwijder je liever wel”, “Andere niet”, “Microbioom”, “100% milde reiniging”, “0% sulfaat reinigers”, “Respecteert je microbioom”, “Microbioom-vriendelijk”, “100% milde reiniging”, “0% sulfaat reinigers” en “Zachtere soepelere huid”.
De klacht
De klacht wordt als volgt samengevat.
Er wordt beweerd dat Dove “100% microbioom-vriendelijk” is. Verder wordt gezegd dat microbioom een “natuurlijke beschermlaag van de huid is”. Volgens klager is dit “pure onzin”, om de volgende reden. Volgens de website van de Maag Lever Darm Stichting is microbioom een verzamelnaam voor allerlei microbacteriën die in je spijsverteringskanaal leven. Tenzij iemand een Dove deodorant opeet, komt het niet eens in de buurt van het microbioom, aldus klager. Hij vindt de uiting misleidend.
Het verweer
Het verweer wordt als volgt samengevat.
Van strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) is geen sprake, om de volgende redenen.
Klager meent dat het microbioom niet op de huid ziet, maar uitsluitend op het spijsverteringskanaal. Hij noemt geen link naar de website van de Maag Lever Darm Stichting (hierna ook: ‘MLDS’), maar doelt waarschijnlijk op onderstaande passage:
“> Darmbacteriën
ln de dikke darm leven goede bacteriën. Deze bacteriën helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat schadelijke bacieriën geen kans krijgen. Zij houden de darm in balans. De meeste bacteriën die een rol hebben bij de spijsvertering leven in de dikke darm. Er leven echter ook bacteriën in de dunne darm en maag. Alle goede en schadelijke darmbacteriën samen worden ook wel darmflora of microbioom genoemd”.
Op de website van de MLDS staat echter ook:
> Wat is het microbioom?
Mensen dragen wel 1,5 kilo aan microben met zich mee. Microben zijn kleine beestjes die voor het grootste gedeelte bestaan uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Samen vormen ze “het microbioom”. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel, met name in de dikke darm. In onze darm wonen biljoenen bacteriën van zo mogelijk 150 verschillende soorten. Een gezond microbioom bestaat uit veel bacteriën van veel verschillende soorten. Welke bacteriesoorten er in de darm leven, verschilt per persoon- Daardoor heeft iedereen een ander microbioom. Sterker nog, ons microbioom is net zo uniek als onze vingerafdruk!”.
Dat het microbioom, zoals klager stelt, “een verzamelnaam voor allerlei microbacteriën die in je spijsverteringskanaal leven” zou zijn, is juist. Dit doet echter niet af aan de juistheid van de uiting waarin gesproken wordt over “microbioom, een natuurlijke beschermlaag van de huid”. Blijkens de website van MLDS bevindt het grootste gedeelte van het microbioom zich in het menselijke spijsverteringsstelsel. Hieruit volgt dat een ander gedeelte zich buiten het spijsverteringsstelsel bevindt, onder meer op de huid, aldus Unilever.
Op ons lichaam bevinden zich vele micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Tezamen worden deze het microbioom genoemd. ‘Microbioom’ is een samenvoeging van “micro” (klein) en “bioom” (de verzameling van flora en fauna soorten die in een habitat leven en een bepaalde topografie bezet).
Die “topografie” (in de zin van locatie c.q. plaatsbepaling) heeft bij het menselijk lichaam niet alleen betrekking op het spijsverteringskanaal, maar ook op onder meer de huid, aldus Unilever. Ter onderbouwing wijst zij op een (bij het verweer overgelegd) onderzoek van de afdeling dermatologie van het Radboud UMC te Nijmegen. Daarin staat:
“De gehele microbiële gemeenschap die op en in ons lichaam leeft, wordt wel het humane microbioom genoemd. Het huidmicrobioom omvat alle micro-organismen die gevonden zijn op alle afzonderlijke huidoppervlakten bij elkaar”.
Klager suggereert ten onrechte dat de bestreden uiting de claim 100% microbioom-vriendelijk” bevat. “100%” wordt in de uiting immers alleen gebruikt in combinatie met “milde reiniging”.
Het oordeel van de Commissie
De Commissie stelt voorop dat klagers veronderstelling dat in de bestreden uiting wordt beweerd: “100% microbioom-vriendelijk” onjuist is. De vermelding “100%” wordt in deze uiting immers alleen gebruikt in combinatie met “milde reiniging”.
Voor zover klager bezwaar maakt tegen de mededeling “je microbioom, een natuurlijke beschermlaag van de huid”, omdat “microbioom” volgens hem alleen ziet op microbacteriën in het spijsverteringskanaal, overweegt de Commissie het volgende.
Gelet op de in het verweer aangehaalde passage van de website van de Maag Lever Darm Stichting onder het kopje “> Darmbacteriën”, waarin onder meer staat:
“Alle goede en schadelijke darmbacteriën samen worden ook wel darmflora of microbioom genoemd”, kan de Commissie zich voorstellen dat klager uit dit tekstgedeelte opmaakte dat het begrip “microbioom” alleen ziet op bacteriën in het spijsverteringkanaal, en niet op bacteriën op de huid. In de bij het verweer aangehaalde passage van voornoemde website, onder het kopje “> Wat is het microbioom?” staat echter ook:
“Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel (…)”.
Uit deze zinsnede volgt dat het overige gedeelte van het microbioom zich elders bevindt.
Door te verwijzen naar de inhoud van het bij het verweer overgelegde artikel “Microbioom en huidziekten” van P.L.J.M. Zeeuwen en J. Schalkwijk, “afdeling Dermatologie, Radboudumc, Nijmegen”, heeft Unilever voldoende aannemelijk gemaakt dat het “humane microbioom” ziet op “de gehele microbiële gemeenschap die op en in ons lichaam leeft”, waarbij een gedeelte van dit microbioom, namelijk het “huidmicrobioom”, het volgende omvat: “alle micro-organismen die gevonden zijn op alle afzonderlijke huidoppervlakten bij elkaar”. Gelet hierop en in aanmerking genomen dat in de uiting naar voren komt dat microbioom “een natuurlijke bescherming van de huid” is en er dus op huidmicrobioom wordt gedoeld, kan klagers bezwaar, dat microbioom slechts slaat op bacteriën in het spijsverteringskanaal, en dat het product Dove douche crème alleen in geval van consumptie van een Dove deodorant in de buurt van het microbioom komt, niet slagen, en wordt als volgt beslist.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.