a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Status:

Dossiernr:

2017/00637

Datum:

30-10-2017

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website van adverteerder:

Op de subpagina https://zon.sunweb.nl/griekenland/zakynthos/vassilikos/hotel_stamiris.htm staat onder meer: “De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een balkon met een klein zitje.” Op dezelfde pagina is een foto te zien van het uitzicht van een kamer met balkon. Vanuit de kamer is de zee te zien.

Op de subpagina https://zon.sunweb.nl/griekenland/zakynthos/vassilikos/hotel_stamiris.htm?view=prices

staat bij de te reserveren kamers (voor zover relevant):

“2-persoonskamer zij

zeezicht voor

alleengebruik”,

en

“2-persoonskamer zij

zeezicht algemeen”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Op de website van Sunweb worden de kamers met zij-zeezicht aangeprezen. Dat is ook uit de foto op de website af te leiden, volgens klaagster. Daarnaast blijkt dit volgens klaagster ook uit haar boeking: daarin staat letterlijk: “2 persoonskamer zij zeezicht algemeen”. Klaagster voelt zich “voorgelogen” omdat zij bij aankomst een kamer kreeg zonder uitzicht op zee. Om het hotel heen stonden hoge bomen, waardoor volgens klaagster bijna geen een kamer zicht op zee had. Als klaagster dit had geweten, had zij een ander hotel geboekt. Een van de eisen die zij bij het boeken aan haar vakantieverblijf had gesteld, was dat zij in een kamer met uitzicht op zee wilde verblijven. Klaagster merkt ten slotte op dat Sunweb volgens haar niet alle recensies met betrekking tot dit hotel plaatst, wat volgens haar een vertekend beeld geeft.  

   

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

De betreffende kamer in hotel Stamiris heeft volgens adverteerder wel degelijk een zij-zeezicht. Om deze reden wordt de kamer aangeboden als “tweepersoonskamer zijzeezicht”. Dit is volgens Sunweb een algemene benaming voor alle kamers aan die zijde van het gebouw, maar hoeft niet te betekenen dat alle kamers ook hetzelfde uitzicht hebben. Het uitzicht op zee wordt in de betreffende kamer geblokkeerd door een aantal bomen die buiten het complex staan. “Logischerwijs heeft Sunweb geen invloed op de bebouwing en/of struikgewas buiten het complex om”, aldus adverteerder. Een kamer “met zeezicht” houdt volgens adverteerder niet per se in dat consumenten vanuit hun kamer de zee kunnen zien. Adverteerder deelt mee dat klanten hierover in de algemene voorwaarden worden geïnformeerd. In de algemene voorwaarden staat:

”Zeezicht

Een kamer met zeezicht houdt in dat u vanuit uw kamer min of meer uitkijkt of kan uitkijken over de zee. In sommige gevallen heeft u een volledig en mooi zicht over de zee. U dient er rekening mee te houden dat het uitzicht in bepaalde gevallen beperkter kan zijn. In andere gevallen is de afstand tot de zee vrij groot.”

 

Het oordeel van de Commissie

1. Klaagster voelt zich misleid omdat zij op basis van de uiting een kamer met zeezicht heeft geboekt, maar eenmaal aangekomen op de bestemming vanuit haar kamer de zee niet kon zien.

2. In de uiting worden kamers met “zij zeezicht” aangeboden. Op de website wordt een foto getoond waarop het uitzicht van een kamer te zien is. Dat uitzicht is een uitzicht op zee. De Commissie is van oordeel dat met de tekst en de foto onmiskenbaar de indruk wordt gewekt dat men vanuit de kamers de zee kan zien. Dat is in werkelijkheid blijkbaar niet het geval, hetgeen door adverteerder wordt erkend.

3. Het verweer dat in de algemene voorwaarden van Sunweb staat hoe “zeezicht” geïnterpreteerd dient te worden, treft geen doel. De gemiddelde consument zal ten eerste niet op het idee komen om de term ‘zeezicht’ in de algemene voorwaarden op te zoeken, omdat ‘zeezicht’ of (‘zij-zeezicht’) volgens de Commissie niet anders uitgelegd kan worden dan dat men in staat is de zee te zien. De gemiddelde consument behoeft ook zeker niet te verwachten dat in de algemene voorwaarden staat dat ´zeezicht´ kan betekenen: zonder uitzicht op zee.

4. Nu in de uiting een kamer met zeezicht wordt aangeboden, terwijl de zee vanuit de kamer in het geheel niet te zien is, wordt in de uiting onjuiste informatie over een belangrijk kenmerk van de kamer verstrekt als bedoeld in de aanhef van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

5. Het bezwaar van klaagster met betrekking tot de recensies op de website van Sunweb is naar het oordeel van de Commissie onvoldoende gemotiveerd. De Commissie wijst de klacht met betrekking tot dit onderdeel af.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

Gezien hetgeen is overwogen onder 2 tot en met 4 acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken