a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0548

Datum:

21-11-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.voorkomenisbeterdangenezen.nl van Santurel, België, waarop onder andere staat: “Voor prijzen en bestellingen kunt u mailen naar info@voorkomenisbeterdangenezen.nl” en waarop de link staat: “productinformatie kunt u vinden op de website van Santurel België”. Op laatstgenoemde website worden de producten: VAS(cu)NET, Ultra Pygenol, Atronet en EPP 300 aangeprezen.

De klacht

De Commissie heeft op 30 juli jl. (dossier 07.0343) informatie over de producten VAS(cu)NET, Ultra Pygenol, Atronet en EPP 300 in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code bevonden.
De uiting is in strijd met artikel 20 lid 1 sub a van de Warenwet, aangezien bij de aanprijzing van bedoelde producten – waren bestemd voor inwendig gebruik – gebruik is gemaakt van medische claims of toespelingen inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van de mens. Klager wijst op de volgende claims:
– VAS(cu)NET:
“vatenreiniger”, “neutraliseert vrije radicalen om celbeschadiging te voorkomen”, “stimulatie van de aanmaak van LPL om vetten te elimineren”, “gladder maken van het bloed (..) om obstructies te kunnen omzeilen”, “parallelle vaten openen rond de obstructies zodat belangrijke weefsels bereikt worden”, “oplossen van stolsels”, “verwijderen van zware metalen”, “normaliseren van de druk”, “de oxidatie van vitale weefsels tegengaan”, “cholesterol verlagen”.

– Ultra Pygenol:
“bestrijd op een afdoende wijze de vrije radicalen of oxidanten”, “neutraliseert de vrije radicalen, doet de aanmaak ervan vertragen en geeft soepelheid aan weefsels, cellen en vatenwand”, “heeft een remmende werking op de aantasting van de bindweefsels”, “bestrijding van de cholesterol, ontstekingsremmende werking, verbetering van de hersenfunctie”.

– Atronet:
“Het chrondroïtin complex werkt op het kraakbeen celniveau om op korte termijn het verdedigingsmechanisme te stimuleren en op lange termijn de heraanmaak van kraakbeen te realiseren”, “pijnbestrijding bij gewrichtsproblemen”, “bijstand in de behandeling van ontkalking bij oudere personen, artrose, osteoporose, artritis”, “hervormen van kraakbeen bewerkstelligen”, “herstel van beenderen bespoedigen”.

– EPP 300: “Het is een krachtig middel tegen candidose (=schimmelinfectie), bacteriële aandoeningen, parasieten, inwendige problemen en is eveneens voorbehoedend of genezend bij bloeddiarree en reisdiarree”, “Ook een belangrijke hoeveelheid aanwezige aminozuren en biofavoniden en hesperdins vernietigen infecties”, “EPP maakt deze schimmels en parasieten die ons afweersysteem verzwakken onschadelijk. Verbetering in de toestand treed zeer snel op dank zij de zuiverende werking van EPP in de ingewanden. Het is ontlastend voor arthritislijders door pijnvermindering, reageert als een anti-oxidant en zuivert alle giftige stoffen uit het lichaam”.

Verder is de uiting misleidend in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code, omdat de werking van de producten niet is aangetoond noch aannemelijk is en is de uiting in strijd met artikel 3 sub a en artikel 6 van de EG-verordening voor Voedings- en Gezondheidsclaims, omdat de claims niet zijn gebaseerd op en onderbouwd door algemeen aanvaard bewijs.

Via de link maakt adverteerder opnieuw ontoelaatbare reclame. Om die reden verzoekt klager aan de Commissie om een openbare aanbeveling te doen.

Het verweer

Adverteerder achtte het wel zo fatsoenlijk om zijn voormalige klanten door te verwijzen naar Santurel België. Adverteerders e-mailadres stond er bij om bestellingen te plaatsen. Adverteerder heeft inmiddels alles van de website verwijderd.

De mondelinge behandeling

Klager licht toe dat via de link naar Santurel België de bewuste producten worden aangeprezen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie acht de uiting in strijd met de wet. De in de uiting via de link “productinformatie kunt u vinden op de website van Santurel België” aangeprezen producten zijn eetwaren in de zin van de Warenwet en ingevolge artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet is het verboden eetwaren aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen, die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van een mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen. De uiting bevat, net als de uiting in dossier 07.0343, maar nu via de link, dergelijke vermeldingen en voorstellingen.

Aangezien adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat de aangeprezen producten de werking hebben die daaraan in de uiting wordt toegeschreven, acht de Commissie de uiting misleidend in de zin van artikel 7 NRC en in strijd met artikel 3 sub a en artikel 6 van de EG-verordening voor Voedings- en Gezondheidsclaims.

Ofschoon sprake is van recidive, ziet de Commissie onvoldoende grond om deze uitspraak openbaar te maken, nu de bestreden uiting inmiddels geheel van de website is verwijderd.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikelen 2 en 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken