a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00907

Datum:

24-10-2011

Uitspraak:

Aanbeveling met ALERT

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft uitingen met betrekking tot de producten Equilac Capsules en Equilac Sensitive Body Cream op de website www.equilac.nl.

 

De klacht

 

Op 12 december 2006 heeft de Commissie in dossier 06.0456 uitspraak gedaan over uitingen voor hetzelfde product (Equilac) en hierover een openbare aanbeveling doen uitgaan. De Keuringsraad heeft Ecopharma verschillende malen aangeschreven en gesommeerd de website www.equilac.nl aan te passen. Ondanks een aantal aanpassingen voldoet de website nog niet aan de geldende regelgeving.

 

Volgens de Keuringsraad bevat de bestreden website meerdere aanprijzingen die in strijd zijn met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), omdat deze in strijd zijn met de artikelen 1 lid 1 sub b en 84 van de Geneesmiddelenwet (Gmw) en artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet. Voorts zijn de uitingen op de website misleidend in de zin van de artikelen 7 en 8.2 NRC.

 

De Keuringsraad noemt als voorbeelden van niet toegestane aanprijzingen in de uiting betreffende Equilac Capsules:

 

a)    “Equilac bestrijdt huidklachten van binnenuit, aan de bron van de klacht.”

b)    “Equilac werkt in op de immuniteit dankzij het eiwit Lactoferrine. Dit is een lichaamseigen antibioticum die in een hoge concentratie aanwezig is in geconcentreerde paardenmelk. De inname van Lactoferrine verhoogt de weerstand van de huid waardoor de symptomen van huidklachten gereduceerd kunnen worden en opstoten kunnen vermeden worden.”

c)    “het helpt beschadigde huidcellen te herstellen”

d)    “Heeft u of kent u iemand met dergelijk klachtenpatroon? Dan kent u de fysieke en emotionele problemen die hiermee gepaard gaan. De negatieve impact op de levenskwaliteit is enorm, het gebrek aan comfort zenuwslopend. Eenmaal de diagnose gesteld, begint de zoektocht naar mogelijke oplossingen. Een lange lijdensweg, waarin u leert opstoten te voorkomen en klachten te verminderen.”

 

De onder a t/m d genoemde mededelingen bevatten verboden medische claims en zijn in strijd met artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet.

 

De Keuringsraad noemt als voorbeelden van niet toegestane aanprijzingen in de uiting betreffende Equilac Sensitive Body Cream:

e)    “Het gebruik van Equilac Sensitive Body Cream naast Equilac Capsules geeft je een dubbele werking om de symptomen van huidklachten te verminderen. Jouw huidklacht zal van binnenuit aangepakt worden met Equilac Capsules, maar ook van buitenaf dankzij Equilac Sensitive Body Cream.”

f)     “Goudsbloem wordt als gunstig beschouwd bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondheling.”

 

Beide Equilac producten worden gepresenteerd als geneesmiddel. Hiermee handelt Ecopharma in strijd met artikel 84 Gmw, omdat zij reclame maakt voor een geneesmiddel waarvoor geen handelsvergunning is verleend.

 

Het verweer

 

Naar aanleiding van de brief van de Keuringsraad van 1 september 2011 betreffende monitoring van (onder andere) de website www.equilac.nl (door de Keuringsraad overgelegd als bijlage 2 bij de klacht) heeft Ecopharma op 12 september 2011 enkele – in het verweer vermelde – aanpassingen aangebracht. Adverteerder zal aan de hand van de meer gedetailleerde klacht bezien of verdere aanpassingen nodig zijn.

Ecopharma bestrijdt dat Equilac wordt gepresenteerd als een geneesmiddel. In het FAQ-gedeelte van de website staat “Is Equilac een geneesmiddel? Neen. Equilac is een veilig voedingssupplement.” Bovendien staat onderaan de site: “Deze producten zijn niet bedoeld om een diagnose te stellen, een ziekte te behandelen, te genezen of te voorkomen. Bij twijfel raadpleegt u een dokter.”

 

De mondelinge behandeling

 

Mevrouw Galjaard voornoemd heeft aan de hand van pleitnotities het standpunt van adverteerder nader toegelicht. Ondanks aanpassingen van de website bevat deze nog uitingen die in strijd zijn met de artikelen 2 en 7 NRC. Ecopharma kan haar website preventief door de Keuringsraad laten keuren, maar heeft tot op heden een dergelijk verzoek niet ingediend. De website is niet voorzien van een toelatingsstempel van de KOAG, hetgeen de website ook strijdig maakt met de Bijzondere Reclamecode onder a “Keuringsraad KOAG/KAG”.

 

Gelet op de ernst van de overtreding en het feit dat sprake is van recidive verzoekt de Keuringsraad de Commissie een openbare aanbeveling te doen. Mevrouw Galjaard verklaart desgevraagd ervan uit te gaan dat Ecopharma dezelfde adverteerder betreft als HorsePower BVBA, die in de uitspraak van de Commissie uit 2006 als adverteerder is aangemerkt, omdat het adres van Ecopharma en HorsePower gelijk is en de uitingen betrekking hebben op hetzelfde product, Equilac.

 

Het oordeel van de Commissie

 

I. Uiting betreffende Equilac Capsules.

 

I.1.

De Keuringsraad heeft in de eerste plaats aangevoerd dat de uiting betreffende Equilac Capsules wegens strijdigheid met artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet en artikel 84 Gmw in strijd is met de wet als bedoeld in artikel 2 NRC.

 

I.2.

Niet in geschil is dat voor het product Equilac Capsules geen handelsvergunning is verleend als bedoeld in artikel 84 Gmw. Indien dit product als geneesmiddel moet worden aangemerkt, handelt Ecopharma in strijd met artikel 84 Gmw. Krachtens de definitie in artikel 1 lid 1 aanhef en sub b Gmw valt onder het begrip ‘geneesmiddel’ – voor zover hier van belang – iedere substantie die op enigerlei wijze wordt gepresenteerd als zijnde geschikt voor het genezen of voorkomen van een ziekte, gebrek, wond of pijn bij de mens.

Voorts handelt Ecopharma in strijd met artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet, indien moet worden geoordeeld dat in de bestreden uiting aan het product Equilac Capsules, dat in de vorm van capsules in de handel wordt gebracht en om die reden kan worden aangemerkt als een voor orale nuttiging door de mens bestemd middel, eigenschappen worden toegeschreven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziek­te van de mens, of dat op zodanige eigenschappen toespelingen worden gemaakt.

 

I.3.

Naar het oordeel van de Commissie dienen de onder ‘De Klacht’ bij a) tot en met d) vermelde (onderstreepte) mededelingen te worden opgevat als verboden claims in de zin van artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet. Voorts is de Commissie van oordeel dat het product Equilac Capsules op zodanige wijze wordt aanbevolen, dat het dient te worden aangemerkt als een geneesmiddel in de zin van artikel 1 lid 1 aanhef en onder b Gmw. De volgens adverteerder in de rubriek FAQ en onderaan de site geplaatste mededeling dat dit product geen geneesmiddel is, maakt dit niet anders. Gelet op het vorenstaande is de uiting betreffende het product Equilac Capsules in strijd met artikel 2 NRC.

 

I.4.

Nu er, gelet op hetgeen onder I.3. is overwogen, sprake is van publieksreclame voor een geneesmiddel, doet het ontbreken van een toelatingsstempel van de Keuringsraad KOAG de reclame-uiting in strijd zijn met de Bijzondere Reclame Code onder a.

 

I.5.

Adverteerder heeft niet aannemelijk gemaakt dat het aangeprezen product Equilac Capsules de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Dit impliceert dat het ervoor moet worden gehouden dat de uiting onjuiste informatie bevat over de van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC, welke resultaten als een van de voornaamste kenmerken van het product moeten worden beschouwd. Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting betreffende Equilac Capsules tevens misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

II. Uiting betreffende Equilac Sensitive Body Cream.

 

II.1.

Het product Equilac Sensitive Body Cream is geen voor orale nuttiging door de mens bestemd middel, zodat hierop de Warenwet niet van toepassing is. Wel is de Commissie van oordeel dat ook dit product, gelet op de onder ‘De Klacht’ bij e) en f) genoemde (onderstreepte) mededelingen, op zodanige wijze wordt aanbevolen, dat het dient te worden aangemerkt als een geneesmiddel in de zin van artikel 1 lid 1 aanhef en onder b Gmw. Nu, naar niet is weersproken, voor het product Equilac Sensitive Body Cream geen handelsvergunning is verleend, handelt Ecopharma voor wat betreft deze uiting in strijd met artikel 84 Gmw en is de uiting om die reden in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC. 

 

II.2.

Nu er, gelet op hetgeen onder II.1. is overwogen, sprake is van publieksreclame voor een geneesmiddel, doet het ontbreken van een toelatingsstempel van de Keuringsraad KOAG de reclame-uiting voor Equilac Sensitive Body Cream in strijd zijn met de Bijzondere Reclame Code onder a.

 

II.3.

Adverteerder heeft niet aannemelijk gemaakt dat het aangeprezen product Equilac Sensitive Body Cream de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Dit impliceert dat het ervoor wordt gehouden dat de uiting onjuiste informatie bevat over de van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC, welke resultaten als een van de voornaamste kenmerken van het product moeten worden beschouwd. Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting betreffende Equilac Sensitive Body Cream tevens misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

III. Openbare aanbeveling.

 

Voor de Commissie is niet onomstotelijk komen vast te staan, dat HorsePower BVBA, die in de uitspraak van de Commissie van 12 december 2006 als adverteerder is aangemerkt, dezelfde is als de onderhavige adverteerder Ecopharma BVBA, zodat niet zonder meer kan worden geoordeeld dat sprake is van recidive. De Commissie acht echter de ernst van de overtreding zodanig, dat zij daarin aanleiding ziet om deze beslissing als ‘Alert’ onder de aandacht te brengen van een breed publiek als bedoeld in de artikelen 17 lid 1 onder h en 18 lid 4 van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de bestreden reclame-uitingen in strijd met de artikelen 2 en 7 NRC en de Bijzondere Reclame Code onder a. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. De Commissie zal de beslissing onder de aandacht van een breed publiek brengen, als onder III vermeld.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken