De bestreden reclame-uiting
Het betreft de advertentie waarin onder het kopje “Opvliegers? Stemmingswisselingen? Promensil helpt u door de overgang”, reclame wordt gemaakt voor Promensil.
De klacht
Klager stelt dat het product wordt aangeprezen als een alternatief voor geneesmiddelen. Voorts betwist klager de juistheid van de in de uiting gebezigde claims en stelt dat het middel niet de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven.
Informatie verstrekt door de Keuringsraad.
De uiting is niet ter beoordeling voorgelegd. Indien dat wel zou zijn gebeurd zou deze niet voorzien zijn van een toelatingsnummer, onder meer vanwege het gebruik van medische claims en omdat aan het product geneeskundige eigenschappen worden toegeschreven.
De reactie van verweerder sub 2
Verweerder sub 2 heeft sinds maart 2013 de merken en distributiecontracten van verweerder sub 1 overgenomen. Deze uiting, die voor publicatie niet aan verweerder
sub 2 en niet aan de Keuringsraad KOAG/KAG is voorgelegd, past niet in het beleid van verweerder sub 2.
Met betrekking tot de claim “Wetenschappelijk ontwikkeld, bewezen en veilig” verwijst verweerder sub 2 naar bijgevoegde folder “promensil. A Clinical Summary, for menopause and after menopause”. Promensil is een voedingssupplement en geen geneesmiddel. Van deze uiting zal geen gebruik meer worden gemaakt.
Het oordeel van de Commissie
In de eerste plaats overweegt de Commissie dat de uiting openbaar is gemaakt nadat verweerder sub 2 in maart 2013 de merken en contributiecontracten van verweerder
sub 1 had overgenomen. Gelet hierop dient ook verweerder sub 2 voor deze uiting verantwoordelijk te worden geacht.
Voorts overweegt de Commissie dat klagers bezwaar, gelet op zijn stelling dat Promensil wordt aangeprezen als een alternatief voor geneesmiddelen, kennelijk hieruit bestaat dat de uiting medische claims bevat, terwijl Promensil, zoals ook in de uiting staat, een voedingssupplement is.
Nu in de uiting is vermeld dat Promensil “plantaardige hormonen” bevat en vervolgens wordt gesteld dat het kennelijk op grond daarvan opvliegers, stemmingswisselingen en overmatige transpiratie “vermindert”, is sprake van medische claims waardoor aan het product geneeskundige eigenschappen worden toegeschreven en het middel dient te worden aangemerkt als een geneesmiddel in de zin van artikel 1 onder b van de Geneesmiddelenwet. Op grond van artikel 84 van de Geneesmiddelenwet is het verboden om reclame te maken voor een geneesmiddel waarvoor geen handelsvergunning is verleend. Nu niet is gesteld of gebleken dat voor Promensil een dergelijke vergunning is verleend, is de uiting in strijd met de wet en derhalve met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).
Reeds hierom acht de Commissie, die kennis heeft genomen van de mededeling van verweerder sub 2, dat geen gebruik meer zal worden gemaakt van deze uiting, de klacht gegrond.
De beslissing
Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 2 NRC en beveelt zij de verweerders, voor zo ver nodig, aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.