De bestreden reclame-uiting
Het betreft het etiket op een fles cola light van Albert Heijn waarop onder meer staat:
“Gezonde keuze
Met natuurlijk mineraalwater
Zonder suiker”.
De klacht
De vermelding “Gezonde keuze” is misleidend, omdat cola light de volgende ongezonde stoffen bevat:
- koolzuur, dat tanderosie veroorzaakt;
- cyclaamzuur, dat mogelijk kankerverwekkend is;
- aspartaam, dat mogelijk kankerverwekkend is en ten aanzien waarvan indicaties bestaan dat het tot gewichtstoename leidt en
- cafeïne, dat tot een afname van de botdichtheid leidt.
Het verweer
Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.
In 2005 heeft Albert Heijn het Gezonde Keuze Klavertje geïntroduceerd om de consument te helpen een gezonde keuze te maken. Voor de normen van de “Gezonde keuze” hebben de Richtlijnen goede voedselkeuze (RV) van de Stichting Voedingscentrum Nederland (hierna: het Voedingscentrum) als uitgangspunt gediend.
Albert Heijn cola light heeft het klavertje “Gezonde Keuze”. Dit etiket is geplaatst met goedkeuring van het Voedingscentrum. Het product voldoet aan de criteria van de categorie “bij voorkeur”, zoals opgenomen in een door het Voedingscentrum gemaakte keuzetabel, waarbij voedingsmiddelen zijn ingedeeld in 3 categorieën, te weten “bij voorkeur”, “middenweg” en “bij uitzondering”. Bedoelde criteria zijn: “energie 4 kcal of minder per 100 ml, geen verzadigde en transvetten, en 120 mg of minder natrium per 100 g.
Bij de keuze van dranken is het belangrijk om op het aantal calorieën te letten. Dranken zonder calorieën hebben de voorkeur. Dit zijn koffie en thee zonder suiker en melk, (mineraal)water en frisdranken zonder energie. Dit staat op de www.voedingscentrum.nl.
De 4 in de klacht genoemde stoffen zijn niet ongezond en zijn wettelijk toegestane stoffen in levensmiddelen.
Ad 1.
Koolzuur veroorzaakt geen tanderosie. Tanderosie ontstaat met name door zuren uit het voedsel.
Ad 2.
Cyclamaat (=cyclaamzuur) is niet kankerverwekkend.
Ad 3.
Aspartaam is een veilige zoetstof, zolang het gebruik onder de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) blijft.
Ad 4.
Het Voedingscentrum vermeldt niets over de relatie tussen cafeïne en botdichtheid. Bovendien bevat een glas cola minder cafeïne dan een kop thee.
Het oordeel van de Commissie
Adverteerder heeft meegedeeld dat koolzuur, cyclaamzuur, aspartaam en cafeïne wettelijke toegestane stoffen in levensmiddelen zijn en heeft gemotiveerd bestreden dat deze stoffen ongezond zouden zijn, waarbij met betrekking tot aspartaam is opgemerkt dat dit een veilige zoetstof is, zolang het gebruik onder de Aanvaardbare Dagelijkse Inname blijft. Voorts heeft adverteerder erop gewezen dat het onderhavige etiket is geplaatst met goedkeuring van het Voedingscentrum.
Nu klaagster bovengenoemd verweer onweersproken heeft gelaten, acht de Commissie de klacht ongegrond.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.