a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2012/00492

Datum:

13-06-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame.

Daarin vertelt een jongetje op het schoolplein aan andere kinderen wat je allemaal kunt doen om langer te kunnen opblijven. Intussen is te zien dat het jongetje thuis bij zijn ouders op de bank naar een film op televisie mag blijven kijken, nadat hij achtereenvolgens heeft gezegd dat hij niet kan slapen, dat hij honger heeft, dat hij dorst heeft en dat hij buikpijn heeft, waarna hij warme melk krijgt. 

Ten slotte zegt het jongetje tegen zijn ouders: “Ik vind het een hele leuke familiefilm”.

De voice-over besluit met: “Volop keuze uit de allernieuwste films en series. Altijd iets voor jou” waarbij “Ziggo” in beeld verschijnt.

      

De klacht

 

De reclame werd uitgezonden om 19.15 uur. Klager maakt er bezwaar tegen dat zijn kinderen van 6 en 8 op dit tijdstip ongevraagd een reclame te zien krijgen, waarin een jongetje van ongeveer dezelfde leeftijd allerlei leugens verzint om op te kunnen blijven en het product van Ziggo te kunnen bekijken. Klager vindt de reclame, waarin sprake is van een slecht voorbeeld voor kinderen, pedagogisch onverantwoord. Hij verzoekt de Commissie een voorwaarde te stellen aan het tijdstip van uitzenden daarvan.

 

Het verweer

 

Het betreft een commercial met een duidelijk humoristisch karakter, waarin wordt gerefereerd aan een universele eigenschap van kinderen, om op allerlei manieren te proberen te krijgen wat zij willen. Adverteerder betreurt het dat klager aanstoot heeft genomen aan deze reclame, maar van strijd met de Nederlandse Reclame Code is geen sprake.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter vat de klacht op in die zin klager de uiting in strijd acht met de goede smaak en/of het fatsoen, voor zover deze wordt uitgezonden op een tijdstip dat (kleine) kinderen kunnen worden geacht televisie te kijken. Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met criteria zoals de goede smaak en/of het fatsoen stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van die cri­teria. In het onderhavige geval acht de Commissie de grens van het toelaatbare niet overschreden, ook niet voor zover (kleine) kinderen de uiting zien. Op duidelijk humoristisch bedoelde wijze wordt tot uitdrukking gebracht dat Ziggo een grote keuze aan films en series biedt. Niet wordt in ernst gesuggereerd dat het aanvaardbaar is dat kinderen tegenover hun ouders liegen.    

 

De beslissing van de voorzitter

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken