a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2015/01137

Datum:

08-12-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiereclame. Daarin wordt onder meer gezegd:

“Vanaf 12 november is het zover. Gratis voor alle Ziggoklanten: Ziggo Sport. De nieuwe sportzender met de mooiste duels. (…..). Kijken dus op kanaal 14. Ziggo Sport. Het plezier van de mooiste duels. Gratis voor alle Ziggoklanten”.

Aan het slot verschijnt in beeld:

“Ziggo

 Sport

 Het plezier van de mooiste duels.

 Vanaf 12 november op kanaal 14”

en

“Gratis voor alle Ziggoklanten” met daaronder -in kleinere letters-:

“Voor gratis Ziggo Sport heb je digitale televisie nodig. Nog geen digitale televisie? Kijk op ziggo.nl/ziggosport of bel 0900-1884”.


De klacht

Gezegd wordt dat de nieuwe sportzender Ziggo Sport voor alle Ziggoklanten te zien is op kanaal 14. Dat is niet het geval. Het geldt alleen voor klanten die “van Ziggo digitale televisie hebben”.

 

Het verweer

Namens adverteerder is -samengevat- het volgende meegedeeld.

Ziggo Sport is een gratis sportkanaal dat is toegevoegd aan het standaard televisiepakket van Ziggo. Dit pakket wordt door alle klanten ontvangen. Het bestaat uit een uitgebreid pakket digitale zenders en een aantal analoog doorgegeven zenders. Digitale signalen kunnen worden voorzien van een versleuteling. Deze signalen kunnen dan alleen worden bekeken als de versleuteling wordt gedecodeerd door een decoder.

Om het voor de klant mogelijk te maken om de zenders in digitale kwaliteit te bekijken op meer televisietoestellen, geeft Ziggo de belangrijkste digitale zenders ook ongecodeerd digitaal door. Ook Ziggo Sport wordt ongecodeerd aan alle klanten doorgegeven. Het enige wat de klant nodig heeft om dit ongecodeerde digitale signaal te bekijken is een geschikte televisie.

Een televisie is geschikt als daarin een DVB-C tuner is ingebouwd. Bij de moderne televisies is dit het geval. Op de website van Ziggo is een applicatie beschikbaar waarmee klanten kunnen nagaan of hun televisie geschikt is. Er is dus niets anders nodig, zoals een settopbox of smartcard, om de digitale zenders die ongecodeerd worden doorgegeven, waaronder Ziggo Sport, te bekijken.

In de reclame wordt gezegd dat Ziggo Sport gratis voor alle klanten is. De klanten hoeven ook niets extra’s te betalen voor de toevoeging van de zender. Het enige wat nodig is om de zender te kunnen bekijken is een geschikte televisie. Dit staat ook door middel van een disclaimer in elke uiting waarin Ziggo Sport als zender voor alle klanten wordt genoemd. In de tv-commercial staat:

“Voor gratis Ziggo Sport heb je digitale televisie nodig. Nog geen digitale televisie? Kijk op ziggo.nl/ziggosport of bel 0900-1884”.

De landingspagina bevat meer informatie over de mogelijkheid om ongecodeerd te kijken. Verwezen wordt naar een link.

Ten overvloede wijst Ziggo nog op de beslissing van de Commissie in dossier 2012/00231.

Van misleidende reclame is geen sprake.

 

De mondelinge behandeling

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt uit het verweer dat Ziggo Sport een digitaal sportkanaal is dat is toegevoegd aan het standaardtelevisiepakket van Ziggo, dat dit pakket door alle Ziggoklanten wordt ontvangen, dat Ziggo Sport ongecodeerd aan alle Ziggoklanten wordt doorgegeven en dat voor Ziggo Sport geen extra kosten zijn verschuldigd. Om Ziggo Sport te bekijken hebben Ziggoklanten wel een daarvoor geschikte televisie nodig. Naar het oordeel van de Commissie wordt dit laatste voldoende duidelijk gemaakt in de bestreden reclame, door middel van de mededeling:

“Voor gratis Ziggo Sport heb je digitale televisie nodig. Nog geen digitale televisie? Kijk op ziggo.nl/ziggosport of bel 0900-1884”.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken