a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00053

Datum:

18-01-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft:

1.  Een televisiecommercial waarin is te zien hoe een man test of hij overal in huis wifi heeft. Aan het einde van de televisiecommercial wordt onder meer gezegd: “Dat is de Ziggo Power Promise. Met wifi afgestemd op jouw huis. En als je wil een engineer die pas weggaat als alles overal werkt.” In beeld verschijnt daarbij de tekst: “Engineer die pas weg gaat als alles overal werkt”.

2.  De website www.ziggo.nl voor zover hierop in verband met “Overal in huis wifi. Gegarandeerd”: wordt gezegd: “Engineer” en “Onze engineer komt bij je langs om je Ziggo pakket aan te sluiten. Dat is een expert die pas weggaat op het moment dat jouw wifi perfect werkt.”

 

De klacht

Deze wordt als volgt samengevat.

In de uitingen wordt nadrukkelijk gebruik gemaakt van de term ‘engineer’. Dit is in strijd met artikel 10 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en tevens strafbaar. Adverteerder maakt bovendien op misleidende wijze gebruik van een titel die slechts gedragen mag worden door personen die zich ‘ing.’ of ‘ir.’ mogen noemen. Adverteerder wekt de indruk dat haar medewerkers over een niveau van deskundigheid beschikken dat past bij personen met deze academische titulatuur. Dat adverteerder niet letterlijk de titulatuur ‘ingenieur’, ‘Ir.’ of ‘Ing.’ gebruikt, neemt niet weg dat sprake is van het bewust misleiden van klanten.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is in de eerste plaats gericht tegen een televisiecommercial waarin sprake is van een verhaallijn waarin een man van een persoon met een Ziggo embleem op zijn shirt te horen krijgt dat zijn wifi werkt, waarna de man alle met wifi verbonden apparaten snel test. De commercial sluit af met onder meer de tekst: “Engineer die pas weg gaat als alles overal werkt”. Naar het oordeel van de voorzitter blijkt uit de televisiecommercial duidelijk dat met ‘engineer’ een deskundige servicemonteur wordt bedoeld die zorgt voor een werkende wifi in huis. Hetzelfde geldt voor de website. Hier staat dat met ‘engineer wordt bedoeld: “een expert die pas weggaat op het moment dat jouw wifi perfect werkt”, hetgeen onmiskenbaar naar een servicemonteur verwijst.

Overigens merkt de voorzitter op dat het niet voor de hand ligt dat een academisch geschoold persoon met een academische titel de werkzaamheden van een servicemonteur verricht. Van een onjuist en misleidend gebruik van het woord ‘engineer’ is op grond van het voorgaande geen sprake. Om die reden wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken